Column: Een nieuw tijdperk voor CD&V Leuven

Bart Mertens
1 jaar geleden
door Bart Mertens

CD&V Leuven is zopas begonnen aan een nieuw tijdperk met Dirk Vansina als nieuwe spits. De zoon van de vader neemt de fakkel over van Carl Devlies die geheel terecht bankier van dienst mag blijven in de nieuwe coalitie. Hoewel CD&V in koud politiek water lag te spartelen, lijkt de partij toch met een hernieuwde ‘joie de vivre’ aan de legislatuur te beginnen.

Even terug naar 14 oktober 2018, omstreeks 17.30 uur. Het stond vast dat sp.a ondanks een verlies (-5,5 %) de grootste partij zou blijven en het stond in de sterren geschreven dat sp.a in zee zou gaan met winnaar Groen (+4,2 %) en met trouwe partner CD&V. Die laatste partij spartelde in koud politiek water (-2,2 %) maar Mohamed Ridouani (sp.a) en David Dessers (Groen) besloten al snel om het politieke reddingsbootje richting CD&V te roeien. Niet onlogisch want sp.a en Groen hadden slechts een nipte meerderheid. Eerder onverwacht slaagde de partij van kopman Carl Devlies (CD&V) erin om 3 schepenzetels uit de brand te slepen bij kapitein Ridouani en eerste roeier Dessers. Devlies, Dirk Vansina (CD&V) en Els Van Hoof (CD&V) klommen snel aan boord, of wat had u gedacht misschien? Tot zover de recente politieke geschiedenis.

Het bleef maar de vraag of CD&V een gouden zaak had gedaan door als kleinste partner toe te treden tot de nieuwe coalitie. Zelfs in eigen rangen werd geopperd dat een oppositiekuur heilzaam zou zijn want CD&V zat als derde viool in het nieuwe orkest. Wel, alle criticasters ten spijt –waaronder ondergetekende op 14 oktober- vond CD&V wonderwel haar draai in de coalitie, op het dossier van de Bruulparking na dan. De partij haalde belangrijke bevoegdheden zoals Openbare Werken, Middenstand en Financiën binnen. Devlies mag dus geheel terecht bankier van dienst blijven spelen in Leuven. Wat Devlies niet meer mag doen is het orkest van CD&V dirigeren. Dirk Vansina overtroefde hem met 274 stemmen en riep zichzelf uit tot nieuwe nummer 1, eveneens terecht. Misschien had CD&V beter met Vansina naar de kiezer getrokken als lijsttrekker maar dat zijn vijgen na Pasen. Ondertussen blijkt alvast dat CD&V Leuven met een vernieuwde politieke ‘joie de vivre’ aan de nieuwe legislatuur is begonnen. Vansina is duidelijk niet van plan om derde viool te spelen. Zo liet hij optekenen dat meer inspraak een goed voornemen is maar dat iedereen –niet enkel actiecomités maar ook de stilzwijgende meerderheid- een aandeel moet hebben in dat verhaal. Duidelijk standpunt van de nieuwe kopman die zijn ploeg wil leiden naar een ‘renaissance’ van de christendemocratie in Leuven. Wel, het zou nog wel eens kunnen lukken ook, al neemt CD&V ten voordele van jongerenvoorzitter Thijs Craane wel afscheid van Christiane Vanautgaerden-Vanneck als lokaal voorzitter. Met diep respect voor haar lange politieke carrière omschrijft ondergetekende haar graag als de ‘koningin van CD&V Leuven’. Zonder twijfel een verlies maar zoals steeds staat er voor elke koningin die het toneel verlaat een prinses klaar. Bij CD&V is dat niet anders.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens