Een mes meer of minder…

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

Op de Oude Markt in Leuven werd eind augustus een twintiger neergestoken met een mes. Maakt dat van het uitgaansplein een oord van verderf en geweld waar struikrovers en messentrekkers zich bij nacht en ontij schuilhouden? Verre van want één gewapend incident is nog geen oorlog. Toch zou het lang geen kwaad kunnen om ’s ochtends in de vroegte een extra hondenpatrouille de baan op te sturen.

Eerst de feiten. Eind augustus werd op de Oude Markt in Leuven een twintiger neergestoken. Het slachtoffer werd zwaargewond maar is ondertussen gelukkig aan de beterhand. Naar verluidt ging het om een liefdeskwestie en dat is geen onbelangrijk gegeven. Of met andere woorden: de steekpartij had ook in de spreekwoordelijke Dorpsstraat kunnen voorvallen. Dat pleit uiteraard in het voordeel van de Oude Markt die na de steekpartij al te snel werd bestempeld als een gevaarlijk uitgaansplein. Vzw Oude Markt veroordeelde het gewapende incident overigens meteen. “Wie uitgaat, doet dit met de bedoeling om zich te amuseren. Geweld hoort daar niet bij. Al jaren ijvert vzw Oude Markt voor een aangenaam en veilig uitgaansleven in Leuven. Criminele daden horen hier niet thuis”, aldus Erik De Rop en Evert Thys van vzw Oude Markt.

Criminele daden horen zowaar nergens thuis. De realiteit is echter dat je criminele daden onmogelijk voor de volle 100% kan uitsluiten, vroeger niet en nu niet. Wat er wel is veranderd de laatste jaren is de standaarduitrusting van sommige mensen die op stap gaan. Ook Leuven ontsnapt er niet aan dat meer mensen dan vroeger –niet eens criminelen volgens de letter van de wet- het nodig vinden om pepperspray of een mes op zak te hebben om er een ‘geslaagde’ uitgaansnacht van te maken. Er moest zo maar eens iets voorvallen, nietwaar…

Nu gaat het gelukkig om een minderheid maar eerdere incidenten geven toch stof tot nadenken. Zo raakten in maart van dit jaar vier mensen gewond bij een steekpartij aan een café op de Oude Markt. Net zoals bij de steekpartij van eind augustus vond het incident plaats omstreeks 5 uur. En in december 2015 werd omstreeks 6 uur een taxichauffeur neergestoken, niet ver van de Oude Markt en eveneens in de vroege uurtjes. Het doet ondergetekende denken aan de woorden die burgemeester Louis Tobback (sp.a) uitsprak in 2005. “De Oude Markt werd mooier na de heraanleg maar het nachtelijke publiek is er door de jaren heen niet mooier op geworden”, klonk het toen. Burgemeester Tobback doelde toen op het publiek dat de Oude Markt na 4 uur ’s nachts frequenteert en zat niet ver naast de realiteit. Meer zelfs, Louis Tobback had deze uitspraak zonder blozen gisteren of vandaag kunnen doen.

En toch is de Oude Markt niet ‘Chicago aan de Dijle’. Nog niet althans. “Het is niet omdat één idioot met een mes iets doet dat de Oude Markt ineens niet meer veilig is”, stelde schepen Erik Vanderheiden in april van dit jaar nog. Helaas gaat het niet om één idioot maar om meerdere idioten, zeker na 4 uur ’s nachts. Om het half uur met een combi over de Oude Markt rijden, maakt al lang geen indruk meer. Camera’s zijn eveneens geen wondermiddel en vijf minuten na de obligatoire vechtpartij aankomen met een regiment politie-inspecteurs heeft enkel een kalmerend effect. Nu blijft het maar de vraag wat je dan wel moet doen om die minderheid van struikrovers en messentrekkers op betere gedachten te brengen. Wat je moet doen, is voorkomen dat amokmakers gewapend naar Leuven afzakken. Nog meer onverwachte controle-acties zijn dus de boodschap en die hoeven niet altijd te bestaan uit een massa politiemensen. Met vier inspecteurs en twee honden –Mechelse schepers bijvoorbeeld- kom je al een heel eind. Oog in oog met een politiehond roept zelfs de meest doorwinterde messentrekker of drugsdealer op zijn mama. Een pamperke vol en niet met drugs zowaar.

Helaas zijn de middelen voor de lokale politie beperkt. Erger nog, de federale politie ‘steelt’ zelfs de inspecteurs van de PZ Leuven. “We krijgen 13 extra inspecteurs maar wellicht gaan die grotendeels opgevorderd worden door de federale politie. Wij moeten het tekort aan personeel bij de federale mee oplossen. We willen onze verworven vrijheden beschermen maar om dat te doen bouwen we de mensen die dat moeten doen af. Wat gaan we nog krijgen?”, zegt Louis Tobback daarover. De burgemeester heeft –helaas in dit geval- alweer gelijk.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens