Column: De Wolf van de Walstraat Door Kristof Debecker

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

In zijn column ‘De Wolf van de Walstraat’ laat journalist Kristof Debecker zijn licht/duisternis schijnen over de wereld. Net zoals de militaire troepen zich destijds bewogen via de walstraten aan de binnenkant van stadsmuren en omwallingen sluipt de wolf in Kristof Debecker met zijn pen door onze maatschappij. Soms messcherp en onverbiddelijk maar altijd met overtuiging.

Als de rest van de wereld naar België kijkt, zien ze een onooglijk en grauw landje dat past in een rijtje met Bulgarije en Roemenië. Meer geleerde mensen hebben het over een bananenrepubliek. Een land met een enorme staatsschuld, gigantisch hoge belastingen, een compleet absurd en belachelijk uitgebreid politiek systeem, een falend gerechtelijk apparaat, overvolle gevangenissen, een krakende sociale zekerheid, een lege pensioenkas, een immens vreemdelingenprobleem en toenemende armoede. Allerminst de succesvolle democratische voorbeeldstaat die wij ons zelf waanden. België is veeleer een failliete onderneming. De honger naar geld van onze politieke en economische leiders is de voorbije halve eeuw zo groot gebleken dat ze ons land eigenlijk compleet hebben uitverkocht. Onze grenzen, ons zelfbeschikkingsrecht, onze behoeften, knowhow, sport, gronden, bedrijven, markten tot zelfs onze ziel kregen een prijs en werden verkocht, geruild of als borg gegeven. Aan multinationals, aan de VS, aan het instituut Europa, aan Saoedi-Arabië en aan iedereen die met dollars stond te zwaaien.

Decennia van louche of openlijke (inter-)nationale deals heeft de top van ons establishment geen windeieren gelegd. De opbrengsten werden veelal geparkeerd in één of ander belastingparadijs. Door al die ingrijpende deals met multinationals, organisaties en andere landen stroomt er -op talloze verschillende en vaak eerder verdoken manieren- steeds meer geld weg uit onze maatschappij. Belgische politici hebben hun eigen plekje en systeem misschien wel zwaarbeveiligd en ingebetonneerd, door alle politieke en economische deals is hun macht in realiteit compleet uitgehold. En erger nog: na decennia van graaien, wegsluizen en verspillen is het geld op. De winkelrekken van de nv België zijn leeg en het gebouw staat op instorten. Met dank aan politiek, topbankiers en economische leiders. En zo leven we plots in een land dat op de rand van de afgrond staat. Een land dat er niet meer in slaagt de veiligheid van de burgers te garanderen en de orde te handhaven. Een land zonder plan en begroting waar een compleet gebrek aan visie en besluitvaardigheid regeert. Een land met vreselijk slecht onderhouden wegen en een enorme leegstand van gebouwen. Een land waar het aantal faillissementen het voorbije jaar met 10% is gestegen, waar het armoedecijfer explosief stijgt, het gebruik van antidepressiva immens is en er veel verborgen ellende heerst. A hell hole, quoi? Als slachtoffer van jarenlange indoctrinatie (#metoo) zal je nu allicht met een ietwat verhoogde bloeddruk willen reageren dat deze tekst toch wel een verzuurde en eenzijdige perceptie is van de realiteit. Fakenews! Wel dat klopt. In realiteit kijkt de rest van de wereld al lang niet meer naar België.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens