COLUMN De Smidse: mini-versie van La Boqueria

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

Leuven is een trekpleister rijker: De Smidse. De voormalige smederij van Stella werd omgetoverd tot een overdekte markt voor ambachtelijke producten. Vic Haenen van ontwikkelaar ViRiX omschrijft De Smidse zowaar als de Leuvense versie van La Boqueria in Barcelona. Die overdrijving weze hem vergeven want De Smidse is echt een aanwinst voor de stad.

De stad Leuven heeft de voorbije twee decennia een ware metamorfose ondergaan. Die evolutie is te danken aan de samenwerking tussen de stad Leuven en een aantal projectontwikkelaars. In Antwerpen ontstond zopas trouwens nog commotie over al te nauwe banden tussen het stadsbestuur en projectontwikkelaars. Ook in Leuven wordt er bij momenten met argusogen gekeken naar de toewijzing van projecten en weerklinkt al eens de kritiek dat projectontwikkelaars teveel macht zouden hebben. Is dat het geval? Er zijn alvast geen bewijzen in die richting. Meer zelfs, zonder kapitaalkrachtige projectontwikkelaars had de Leuvense stadsvernieuwing nog niet half zo ver gestaan. Wat zowel de stad als de projectontwikkelaars wel aangewreven kan worden, is dat er te weinig aandacht is voor minder gefortuneerde Leuvenaars die door de hoge prijzen van de wooneenheden in projecten amper nog de kans krijgen om in eigen stad te blijven wonen. Wat dat betreft ligt er nog een berg werk op de plank van het volgende schepencollege. Ze zouden de projectontwikkelaars bijvoorbeeld kunnen verplichten om meer kleinere –lees betaalbare- wooneenheden te bouwen. Ruim de helft van de Leuvenaars woont immers als alleenstaande.

Doet het stadsbestuur dan helemaal niets en verkopen ze de stad uit aan projectontwikkelaars? Neen, er worden wel degelijk voorwaarden opgelegd aan de toekenning van vergunningen. Dat kan gaan over sociale woningbouw maar bijvoorbeeld ook over ruimte voor kunstenaars of handelaars. ViRiX stelde bijvoorbeeld eerder al Cas-co ter beschikking voor kunstenaars aan de Vaartstraat en opende zopas De Smidse in de Sluisstraat. De voormalige smederij van Stella kreeg een nieuwe bestemming als overdekte markt voor ambachtelijke producten. Net zoals Hal 5 in Kessel-Lo moet het een nieuwe ontmoetingsplaats worden maar De Smidse speelt duidelijk een klasse hoger. Vic Haenen van ViRiX omschrijft het project als volgt: “Barcelona heeft La Boqueria, Leuven heeft De Smidse.” Wie ooit La Boqueria heeft bezocht, weet dat Haenen zich hier schuldig maakt aan een overdrijving in het kwadraat maar het weze hem vergeven want De Smidse is echt wel een aanwinst voor Leuven. De Smidse is in werkelijkheid een mini-versie van La Boqueria. Of ook: als het kwaakt en waggelt als een eend dan is het ook een eend, zelfs al is het baby-eendje.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens