COLUMN: De prijs van oud worden in stijl

Bart Mertens
4 jaar geleden
door Bart Mertens

De Sint-Alfonsuskerk in de Brabançonnestraat in Leuven heeft sinds kort een nieuwe bestemming gekregen. Het beschermde gebouw krijgt een tweede leven als eetzaal van het splinternieuwe woonzorgcentrum Sint-Vincentius. Eetzaal is overigens nogal oneerbiedig uitgedrukt want het betreft zowaar een toprestaurant voor de bewoners die gerechten van sterrenchef Yves Mattagne op hun bord krijgen.

Ongezien in Leuven en omstreken. Zou het toeval zijn dat er net in Leuven een bijzonder luxueus woonzorgcentrum de deuren heeft geopend? Wellicht niet, want in Leuven mag wonen al eens iets kosten. Na de huizen en appartementen die vlotjes prijzen van een half miljoen euro en meer halen nu dus ook een verblijf in een luxueus woonzorgcentrum voor ‘slechts’ 90 euro per dag. Op maandbasis kost een verblijf in Sint-Vincentius bijgevolg zo’ slordige 2.700 euro, exclusief persoonlijke kosten. Dat spreekt voor zich. En wie voor een suite kiest, telt nog duizend euro extra neer. Voor dat bedrag beleef je natuurlijk wel je oude dag in echte luxe, inclusief toprestaurant in een beschermde kerk.

Is daar iets mis mee? Verre van, want ook de ‘happy few’ hebben recht op waardig ouder worden. Bovendien stellen schepenen Carl Devlies en Dirk Vansina –beiden CD&V- terecht dat woonzorgcentrum Sint-Vincentius een schoolvoorbeeld is van een geslaagde herbestemming van een ‘werkloze’ kerk. Dat gezegd zijnde liet schepen Erik Vanderheiden (CD&V) zich al even terecht ontvallen dat er niets mis is met oud worden in stijl maar dat zorg altijd en overal moet primeren op luxe. Daarmee bedoelde hij niet dat er iets zou schelen aan de zorg in Sint-Vincentius. Vanderheiden bedoelde wel dat in de privésector het gevaar bestaat dat initiatiefnemers in de verleiding zouden kunnen komen om minder zorgpersoneel in te zetten en dat dan camoufleren met meer luxe. De huidige schepen van Sport en Middenstand weet overigens heel goed waarover hij spreekt want hij was jarenlang OCMW-voorzitter.

Los van de opmerking van Vanderheiden die enige overpeinzingen waard is, moet het Leuvense stadsbestuur er vooral over waken dat de stad in de toekomst niet wordt overspoeld door luxeprojecten zoals woonzorgcentrum Sint-Vincentius. Uiteraard hebben mensen die het kunnen betalen het recht om oud te worden in een bad van luxe. Maar dat hebben ook al de mensen die met moeite 50 euro per dag kunnen betalen voor een verblijf in een woonzorgcentrum. Na de stadsvlucht van de jonge gezinnen ook de vlucht van de oudere generatie? Neen, bedankt. En voor de bewoners van Sint-Vincentius…het is jullie van harte gegund. Geniet ervan en laat het vooral smaken in de mooiste refter van de stad.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens