COLUMN: Blinde mollen horen onder de grond

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

Onbekenden hebben de promocaravan van N-VA bij nacht en ontij in brand gestoken. Quasi zeker een daad van politiek geïnspireerde agressie die unisono wordt veroordeeld door alle Leuvense partijen. Het blijft maar de vraag of de daders zichzelf een cadeau hebben gedaan want de ‘gemolde’ caravan Molly haalde alle lokale voorpagina’s. Het resultaat? Extra reclame voor kandidaat-burgemeester Lorin Parys.

Er waart zowaar een mol rond in Leuven… Is Molly dood? Vraag. Waarom is Molly dood? De reden lijkt voor de hand te liggen: omdat sommige mensen vanuit een politieke overtuiging bereid zijn om enkele jaren effectieve cel te riskeren door hun weerzin tegenover N-VA om te zetten in criminele feiten. Los van het feit of je akkoord bent of niet met de politieke visie van kandidaat-burgemeester Lorin Parys kunnen we brandstichting bij nacht enkel en alleen omschrijven als een verwerpelijke daad van politiek geïnspireerde agressie. Hoort niet thuis in een democratische verkiezingscampagne, zo eenvoudig is het. Het feit dat promocaravan Molly werd ‘gemold’, bewijst helaas nog maar eens hoe gespannen de zenuwen staan in de Leuvense politiek. Uiteraard is het afscheid van huidig burgemeester Louis Tobback (sp.a) daar niet vreemd aan. Er zijn geen zekerheden meer en dat leidt blijkbaar tot nooit eerder geziene praktijken. Betreurenswaardig is een te zacht woord…

Blijft de vraag: wie was de mol van dienst die Molly heeft gemold? In (extreem-)linkse kringen wordt al eens gefluisterd dat Parys zijn Molly zelf in brand heeft gestoken voor de extra publiciteit. Lijkt heel erg onwaarschijnlijk. In diezelfde kringen weerklinkt ook dat Molly het slachtoffer is geworden van een platte vandalenstreek. Dronken jongeren, weet u wel… Lijkt ook onwaarschijnlijk. Eén ding is zeker: net zoals Louis Tobback opmerkte, haalt geen enkele Leuvense politicus/partij het in zijn of haar hoofd om zich te verlagen tot brandstichting bij nacht. Over fanatieke politiek geïnspireerde activisten/militanten kunnen we helaas niet hetzelfde zeggen. Ook ondergetekende werd al het slachtoffer van verbaal geweld en aanverwante tactieken in de aanloop naar de verkiezingen van 14 oktober. Veel gekker moet het niet worden. Ondergetekende sluit zich dan ook aan bij kandidaat-burgemeester Lorin Parys, en in zijn zog alle andere kandidaat-burgemeesters, om de sereniteit te laten weerkeren in de verkiezingscampagne. We leven tenslotte in een democratie en daarin hebben alle meningen een plaats. Geweld daarentegen hoort eerder thuis in een dictatuur. Misschien bestaat voor de mollen van dienst die Molly in brand staken de democratie slechts voor zover de anderen akkoord gaan met hun visie. Slechts één boodschap aan die mol/mollen: blijf onder de grond en wees daar maar blind. U zit daar op uw plaats.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens