“Circulatieplan kost Leuvenaars handenvol geld” 45 procent meer retributies

N-VA heeft het aantal uitgeschreven retributies van augustus 2015 tot en met januari 2016 vergeleken met dezelfde periode het jaar voordien. Dit omdat ze veel klachten kreeg over de geestdrift waarmee retributies werden uitgeschreven sinds de invoering van het circulatieplan. De uitkomst is verrassend: het aantal uitgeschreven retributies steeg met liefst 45 procent.

“In de periode sinds het circulatieplan van kracht is, werden er bijna 20.000 meer retributies uitgeschreven. Een stijging van 45 procent, voor een waarde van meer dan een half miljoen euro en dat op amper een half jaar tijd”, zegt Lorin Parys, kandidaat-burgemeester voor N-VA in Leuven.

N-VA Leuven vraagt al langer een bijsturing van het circulatieplan. Volgens de partij is het circulatieplan tot stand gekomen zonder gedegen overleg met de Leuvenaar zelf. “Wij vragen dan ook dat die extra middelen opnieuw geïnvesteerd worden in handel en mobiliteit, zodat ze de Leuvenaar ten goede komen. Maar we willen vooral dat het stadsbestuur stopt met parkeren als een cashkoe van inkomsten te zien. Dat kan enkel en alleen als het college luistert naar de Leuvenaars, bezoekers en handelaars en het circulatieplan grondig bijstuurt”, klinkt het bij Parys.

Een aantal cijfers op een rij

Zeger Debyser, fractieleider voor N-VA in de Leuvense gemeenteraad: “In het volledige jaar 2016 schreef het stadsbestuur voor meer dan 2,5 miljoen euro retributies uit. Hallucinant.” Debyser is wel tevreden over de maatregelen van het stadsbestuur om Shop&Go plaatsen gratis te maken. “Alleen worden de klanten er zeer vaak op beboet”, legt Debyser uit. “Dat klopt ook als je de cijfers van de stad bekijkt. Al meer dan 7.400 mensen kregen er een retributie. Ook in januari 2017, vijf maanden na het invoeren van de Shop&Go plaatsen, kregen nog 1.400 mensen een boete. Het strafste is dat op de volgende gemeenteraad er nog eens 100.000 euro wordt uitgetrokken voor de controle op de Shop&Go plaatsen terwijl dat geld beter naar een duidelijke communicatie zou gaan over het gebruik ervan..”

“Tenslotte zou je verwachten dat het aantal retributies een half jaar na de invoering van het plan opnieuw zou dalen. Maar ook dat blijkt niet het geval: in de maand januari van dit jaar, werden er 9.373 retributies uitgeschreven. Dat zijn er opnieuw 20 procent meer dan in januari 2016. Dat duidt erop dat de communicatie van de stad beter moet. Het is dus tijd om in te grijpen en bij te sturen om Leuven aantrekkelijk, bereikbaar en betaalbaar te houden,” besluiten Parys en Debyser.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans