Cipiers Leuven-Centraal staken voort

Kirsten Bosmans
12 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

De staking, die de cipiers van Leuven-Centraal afgelopen zaterdag startten, duurt voort. Ook vandaag waren maar enkele personeelsleden aan het werk. Het einde van de staking lijkt zelfs verder af dan ooit, omdat de directie volgens vakbond ACOD nog olie op het vuur gooide.

Volgens ACOD zou de directie gedetineerden hebben overgebracht naar een andere vleugel zonder daarover eerst overleg te hebben gepleegd. “Pure uitlokking”, vindt ACOD. De vakbond acht dan ook geen overleg meer mogelijk op lokaal niveau en nam contact op met de bevoegde minister Koen Geens. Die liet al weten bereid te zijn een gesprek aan te gaan.

De cipiers staken vanwege het personeelstekort. De concrete aanleiding was de opening van een nieuwe vleugel, waar zowat 100 gedetineerden kunnen opgevangen worden. Maar volgens de vakbonden is er te weinig bewakingspersoneel voor het totaal van 400 gevangenen.

Vandaag zouden er dus al gedetineerden zijn overgebracht naar de nieuwe vleugel, wat de vakbonden zien als een aanfluiting. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans