Cheerleaden zit in de lift, Aira United behaalt brons in Helsinki

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Cheerleaden begint stilaan populair te worden in ons land. Kroonjuweel aan het Belgische cheerleadfirmament is het Leuvense Aira United, verbonden aan de dansschool van Aike Raes, dat ook een klassiek ensemble heeft. Aira United bestaat sinds 2012 en behaalde in senior level 5 bij de meisjes en jongens vanaf 16 jaar al zeven keer op rij de nationale kampioenentitel, in Helsinki behaalden ze de bronzen medaille op het Europees kampioenschap.

Sinds december 2016 is cheerleaden officieel een olympische demonstratiesport, niet abnormaal gezien de fysieke inspanningen ze tijdens een proef van twee en een halve minuut moeten verwezenlijken. Het vrolijke gezelschap haalde vorig jaar trouwens de halve finales van Belgium’s got Talent. Sarah Coene (33) en Julie Bailleu (28), beiden uit Leuven, trainen de 135 leden van Aira United. De meeste leden komen uit “groot Leuven”, maar er zijn ook leden uit Willebringen en uit Tienen.

Je hebt performance cheeren, het onderdeel met de pompons, en je hebt cheerleaden, dat is het acrobatische showelement waarbij er onder andere een pyramide gevormd wordt en stuntsequenties uitgevoerd worden.

“Ik trainde voordien het pomdance team dat de wedstrijden verzorgde voor de Leuven Bears en we wouden meer dat ‘Amerikaans Cheerleaden’ hierin verwerken. We zijn opleidingen gaan volgen in het buitenland en zo werd het dansteam meer en meer ook een stuntteam. Vanaf 2012 is dit los gaan bestaan van de Aira Girls, de pomdancers van Danscentrum Aike Raes. Nu kan men bewust kiezen als dansers voor het Cheerleaden of Performance Cheerleaden, beiden kan uiteraard ook”, opent Coene.

“We trainen aan het Redingenhof of aan het gymnasium van het sportkot. We oefenen wekelijks zes uur en daarbuiten zijn er velen die nog extra turnen of hun dansen bijschaven. Hun reflexen zijn ook al van jongsaf aan getraind, moest er iets verkeerd lopen dan kunnen ze zo steeds anticiperen. Bij dit warme weer trainen we graag buiten. Een team bestaat één jaar en dan wordt dit het jaar nadien opnieuw veranderd”, vertelt Coene, wiens gezelschap uit 21 meisjes en drie jongens bestaat. “Het is een heel nieuwe sport in België, op enkele jaren tijd staan we sterk in onze schoenen en presteren we nu al sterk op Europees niveau. Om op wereldvlak iets te betekenen zullen we nog jaren moeten oefenen. We werden al zeven keer op rij nationaal kampioen, het is leuk om voor eigen publiek te presteren. Twee jaar terug pakten we al goud op zo’n kampioenschap en zes jaar terug werden we er al eens derde. We hoopten in Helsinki op top vijf gezien de sterke concurrentie. We voerden geen foutloze routine-oefening uit en daardoor dat de verrassing des te groter was, dat we brons veroverden. Dat is het spannende van de sport”, aldus Coene die ook docente is aan de dansschool van Aike Raes.

Wie interesse heeft in cheerleaden kan bij Aira United aansluiten vanaf zeven jaar.

“We bieden op elk niveau lessen aan en er bestaat geen maximum leeftijd. Wie competitief wil meedraaien moet audities afleggen, aangezien we enkel trainen voor wedstrijden. Momenteel zijn we in volle training om alweer het nieuwe seizoensbegin voor te bereiden”, besloot Sarah. Meer informatie over Aira United valt te vinden op www.danscentrum.be

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer