Cera keert terug naar de roots in Muntstraat

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Begin vorige maand nam Cera haar intrek in haar nieuwe onderkomen in de Munt- en de Boekhandelstraat. Komende dinsdag, 6 februari, volgt de feestelijke opening van de drieledige site. De eerste reacties zijn alvast positief, al plaatst gemeenteraadslid Luc Ponsaerts (Open Vld) wel enkele kanttekeningen.

Na de verhuis van de Leuvense stadsdiensten naar de stationsomgeving kwamen er in het hartje van de stad drie gebouwen vrij. Ten eerste het 18de-eeuwse herenhuis van Eynatten in de Eikstraat. Ten tweede de Volksbank in de Muntstraat, ook wel “Helleputtegebouw” genoemd. En ten derde het Huis der Vlaamse Leergangen op de hoek van de Munt- met de Boekhandelstraat. In 2009 kocht Cera de hele site aan van de stad Leuven. Ze keerde daarmee terug naar haar roots, want het Helleputtegebouw huisvestte in het begin van de 20ste eeuw de Volksbank van Leuven, een coöperatieve spaar- en kredietmaatschappij.

Cera ging aankloppen bij het gerenommeerde architectenbureau Robbrecht en Daem, die de drieledige site onder handen nam met respect voor verleden én toekomst. Het hoekgebouw, daterend uit 1948, was echter niet beschermd en werd vervangen door een nieuwbouw, eveneens van Robbrecht en Daem.

De eerste reacties op de site zijn alvast positief. “Sterke hedendaagse architectuur met respect voor de omgeving: zo heb ik het graag”, zegt Luc Ponsaerts. “Een mengeling van bouwvormen op één locatie moet kunnen. Kijk naar het politiekantoor op de Grote Markt: dat is ook veel jonger en heeft een compleet andere stijl dan het stadhuis. Ik zie dit complex als een nieuwe Leuvense troef. Het zou een bijkomende cultuurhistorische speler kunnen worden.”

Toch heeft Ponsaerts nog enkele bedenkingen. “Ik vind het gebrek aan transparantie wel wat jammer. De gelijkvloerse verdieping had wat meer in contact mogen staan met de buurt. Ik hoop dan ook dat Cera alle buren zal uitnodigen voor een rondleiding. Want onbekend maakt onbemind. En dat ze regelmatig opendeurdagen zal organiseren waarop iedereen welkom is. Tot slot moet er ook nagedacht worden over de gebrekkige verlichting en de slechte betegeling in de Boekhandelstraat.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans