CD&V en N-VA willen beeld Leopold II niet verbannen naar de kelder

26 juni 2020 | 19u29 | Gepost door redactie
CD&V en N-VA willen beeld Leopold II niet verbannen naar de kelder
CD&V Leuven wil heel graag het voortouw nemen om van Leuven een stad te maken zonder racisme, maar wil daarbij de geschiedenis niet uit de weggaan. Ons doel is een stad maken waar elke Leuvenaar zich thuis voelt. De huidige discussies over zwarte piet, Uncle Ben's maar vooral over Leopold II herinneren ons eraan dat dit doel een constante oefening is in overleg en wederzijds begrip.
Het bericht CD&V en N-VA willen beeld Leopold II niet verbannen naar de kelder verscheen eerst op Leuven Actueel.

Sylvia Kapinga en Ernest Agyepong, CD&V-leden met Afrikaanse roots, getuigen:“racisme bestaat, maar er is de wil om eraan te werken, de dialoog aan te gaan en oplossingen te zoeken.”

 “Over de standbeelden van Leopold II in ons straatbeeld, willen wij graag onze mening kwijt”, aldus fractieleidster Liesbeth Vandermeeren. Na meer dan 100 jaar eerbetoon, groeit het besef dat Leopold II geen prominente plaats op het stadhuis verdient. Goed dat het stadsbestuur het initiatief neemt om zijn standbeeld te verwijderen, maar dat is slechts de eerste stap in de richting van erkenning. “We willen het beeld niet verbannen tot een kelder, zodat Leopold II verder helemaal doodgezwegen wordt, zegt Liesbeth Vandermeeren”. Het beeld kan een essentieel artefact zijn om deze pijnlijke episode in onze geschiedenis verder te vertellen en er lessen uit te trekken. “Wij vragen daarom om het beeld alsnog een plek te geven in onze stad, voorzien van de nodige context, want het thema is relevanter dan ooit”, beklemtoont Liesbeth Vandermeeren.

Sylvia Kapinga benadrukt: “Het beeld van Leopold II staat momenteel nog voor een onmenselijk selectieve weergave van de geschiedenis. Erken het, herschrijf het en leg daarmee de basis voor een écht gelijkwaardige samenleving.”

Ernest Agyepong stelt zich de vraag: “Toont Leuven dat er geen plaats is voor racisme door het weghalen van het beeld van Leopold II? Zal het weghalen van dat standbeeld mijn kansen, als zwarte jongen, op school vergroten? Het verwijderen moet een start zijn van concrete acties over hoe we racisme in onze stad willen tegengaan.”

 We roepen iedereen op om het debat niet te stoppen en met een positief verhaal te komen voor de toekomst. Daarom engageren we ons om het gesprek aan te gaan, met Leuvenaars van Congolese origine én met elke Leuvenaar die een positieve bijdrage wil leveren, op een transparante, objectieve en respectvolle manier. Een breed debat in Leuven laat ons toe om te leren van elkaars ervaringen en standpunten. De geschiedenis is zoals ze is. Het is aan ons om er op een gepaste manier mee om te gaan, om er lessen uit te trekken. Het is nu tijd om concrete acties te bedenken waarmee we van Leuven een stad maken waar er nu en in de toekomst geen plaats is voor racisme. Een stad waar iedereen zich thuis voelt en gelijke kansen krijgt. “Laten we daar met z’n allen samen voor gaan”, concludeert Liesbeth Vandermeeren.

Schurk, maar geschiedenis niet negeren

“Leopold II was een schurk, niet alleen bekeken met de bril van vandaag maar ook met die van toen. En de slachtoffers van het kolonialisme zijn ons nog nabij. Wij zouden het beeld – dat vandaag bijna niemand kan aanwijzen op de gevel van het stadhuis – gewoon omgedraaid hebben. Dat zou iedereen attent gemaakt hebben op het feit dat er uitleg over de wandaden van deze vorst vereist is. Door het weg te moffelen wis je de geschiedenis niet uit. En dreig je al snel in een straatje zonder einde terecht te komen. Wij vinden dus dat er verstandigere opties waren om te leren uit het verleden”, zegt Lorin Parys van N-VA Leuven.

 

Het bericht CD&V en N-VA willen beeld Leopold II niet verbannen naar de kelder verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over