Buurtbewoners beplanten spoorwegberm

Ann Peeters
12 maanden geleden
door Ann Peeters

Langs de spoorlijn Leuven-Ottignies hebben buurtbewoners over een afstand van 300 meter de spoorwegberm beplant. Als het van Infrabel afhangt, mogen er nog meer bermen op deze manier beplant worden.

Infrabel en buurtcomité Zot van H sloten een overeenkomst af voor het gebruik en onderhoud van de spoorwegberm langs de in Oud-Heverleestraat in Heverlee. Voor het onderhoud krijgen ze hulp van de groendienst van de stad Leuven, beplanten deden de 50 vrijwilligers zelf.

Buurtbewoners staken zo’n 300 planten in de grond, planten die volgens onderzoek van de KU Leuven het meest geschikt zijn voor dit type ondergrond en voor de aanwezige insecten. Er werd gekozen voor schijnhulst, vlinderstruik, dwergiep, sporkehout en Mexicaanse oranjebloesem.

“Een duidelijke win-winsituatie voor beide partijen: wij hebben minder onderhoudswerk en de buurt kan samenwerken aan een ecologisch zinvol project, dat niet alleen zorgt voor meer samenhorigheid in de buurt, maar ook voor een mooiere, groenere buurt”, zegt men bij Infrabel. “In de toekomst ondersteunen wij graag gelijkaardige projecten. We willen echter benadrukken dat dit altijd in nauw overleg met onze milieucel moet verlopen. Zo willen we onveilige situaties vermijden. Zelf een voorstel doen voor de aanpak van een spoorwegberm? Neem dan contact met ons op via environment@infrabel.be.”

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters