Buurt klaagt plasticverontreiniging in Abdijbos Vlierbeek aan

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Enkele inwoners van Vlierbeek (Kessel-lo) klagen de staat van het Abdijbos in hun buurt aan. Het bos ligt namelijk bezaaid met plastic, en daar maken de buren zich zorgen over.

“Maandag stelden we tijdens een opruimactie vast dat er honderden stukken plastic verspreid lagen over het Abdijbos in Vlierbeek”, zeggen Bo en Eric voor Buren Holsbeeksesteenweg. “Dit plastic is in het bos terechtgekomen omdat het als stambeschermer werd gebruikt bij de aanplanting van bomen en struiken in het waterwinningsgebied. Na verloop van tijd kwam er echter veel plastic los van de stammen waardoor het zich vrijelijk in het bos begon te bewegen. Dit plastic wordt niet afgebroken en heeft zeer ongunstige gevolgen voor de fauna en flora in de regio rond de abdij. Ook merkten we dat de stambeschermers bij oudere bomen in de stammen vergroeid zaten.”

Wij vermoeden dat deze plasticverontreiniging niet alleen op onze abdijsite vast te stellen valt, maar in veel meer natuurgebieden (in onze regio). Dit baart ons zorgen. Wij stellen hier een structureel probleem vast. Graag zoeken we daarom samen naar een structurele oplossing. Hoe kunnen we de aanleg van ‘plasticbossen’ in de toekomst vermijden? Hoe kunnen we bewust kiezen voor materialen die bio-afbreekbaar zijn? Op dergelijke vragen moeten we samen een antwoord bedenken.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans