Bus 2 in Kessel-Lo stopt voortaan aan halte Pie de Nijper

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Het verdwenen volkscafé Pie De Nijper in Kessel-Lo leeft sinds deze week verder als de nieuwe naam van de bushalte ‘Wilselsesteenweg’ van De Lijn. Die halte ligt vlak bij de locatie van het vroegere café, op de hoek met de Holsbeeksesteenweg. De naamsverandering komt er op voorstel van Benny Dierickx, de ex-cafébaas van Pie De Nijper die nu als buschauffeur werkt bij De Lijn. De vervoermaatschappij en de stad Leuven gaven recent groen licht voor de nieuwe haltenaam.

Op bus 2 wachten aan Pie De Nijper, het kan sinds vandaag opnieuw. Het legendarische café geeft zijn naam aan de halte ‘Wilselsesteenweg’ in Kessel-Lo. Een voorstel van ex-cafébaas Benny Dierickx: “Ik werk al 2,5 jaar bij De Lijn als buschauffeur, voor mij een job uit de duizend. Ik zie op mijn bus nog regelmatig klanten van vroeger. Dat bracht me op het idee.” De Lijn en de stad Leuven hadden wel oren naar de suggestie van Dierickx. “Omdat het café in Kessel-Lo een echt begrip was, staan we dit uitzonderlijk toe,” aldus Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant.

Het volkscafé op de Holsbeeksesteenweg bestond 90 jaar lang, van 1924 tot 2014. Het speelde een belangrijke rol in het verenigingsleven in Kessel-Lo. Het café kreeg de naam ‘Pie De Nijper’ vanwege de gierigheid van zijn eerste eigenaar, Petrus of “Pie”. Benny Dierickx baatte het café 28 jaar lang uit, tot het in 2014 de deuren sloot. Vorig jaar ging het gebouw tegen de vlakte in afwachting van nieuwbouw. Elders in Leuven is er overigens nog een halte die een nieuwe naam krijgt. Op lijnen 4, 5, 6 en 630 stappen reizigers voortaan af aan ‘Abdij van Park’ in plaats van ‘Broekstraat’.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans