“Buitensituatie aan Lolanden is levensgevaarlijk”

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De bewoners van Lolanden in Kessel-Lo zijn het beu. Het buitengebied rond de nieuwe gebouwen ligt er nog steeds braakliggend bij, en daar lijkt niet snel verandering in te komen. Gevolg: valpartijen en sluikstort, wat het veiligheidsgevoel niet ten goede komt. Bewoonster Katia Warny, kandidaat 17 voor N-VA in Leuven, trekt aan de alarmbel.

“Ik spreek voor heel veel bewoners van Lolanden als ik zeg dat de situatie stilaan onhoudbaar wordt”, zegt Katia Warny. “Ik woon hier sinds maart, en in die tijd is er nog niks veranderd. Putten en bulten, onkruid, afval (want de situatie zet aan tot sluikstorten), … Ik heb intussen al weet van drie verschillende valpartijen. Onlangs nog viel een oudere dame haar schouder uit de kom. Zelf liep ik in maart een driedubbele beenbreuk op, en ik kan je verzekeren: elke dikke steen is een martelgang. Daarnaast levert de situatie ook vuile appartementen en zwerfvuil op: allemaal ten laste van de huurders. Bovendien worden de recent voorziene asfaltstroken door sommige mensen gebruikt als parkeerplaats, waardoor het nog moeilijker wordt om binnen te gaan.”

“We hebben de situatie al herhaaldelijk aangeklaagd, maar er gebeurt niks. Dijledal, dat eigenaar is van de gebouwen, en de stad Leuven schuiven de verantwoordelijk door naar elkaar. In een brief laat Dijledal weten dat het tot 2021 kan duren vooraleer alles definitief wordt afgewerkt, maar zo lang kunnen wij niet wachten. We eisen een leefbare oplossing op korte termijn, voor er nog ergere dingen gebeuren.”

De bewoners voelen zich niet gehoord en in de steek gelaten. “Het stoort ons vooral dat we geen inspraak krijgen, en dat alle aandacht naar het stadsbestuur naar het centrum lijkt te gaan. Huurders van sociale woningen mogen blijkbaar niet mee profiteren van die overdaad.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans