Bruulparking: gooit Groen de handdoek?

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

Oppositiepartij Groen is opvallend actief de laatste tijd. Of ze zichzelf daar altijd een cadeau mee doet, is nog maar de vraag want tegen alle verwachtingen in veranderde Groen het geweer van schouder in het dossier over de Bruulparking. Van ‘no way’ ging het plots naar ‘laat het volgende college beslissen’. Vreemd manoeuvre zowaar…

Het dossier over de Bruulparking gaat al een tijdje mee in de Leuvense politiek. Protesten en voortschrijdende inzichten zijn tot op heden de rode draad geweest. N-VA was bijvoorbeeld tegen maar kandidaat-burgemeester Lorin Parys kan best leven met de Bruulparking mits bijkomende maatregelen. Voortschrijdend inzicht, niets mis mee. De groene fractie was tot op heden de enige die actiecomité De Bruul Brult actief bleef steunen in het protest. Niets mis met consequentie, al moet men wel opletten voor paniekzaaierij. Zo omschrijft burgervader Tobback de pamfletten-actie met de boodschap ‘volgend jaar sta ik hier niet meer’ op de bomen in het Bruulpark als pure demagogie en pertinente leugens. Hij heeft, ondanks de zware woorden, zowaar een punt.

Vreemd genoeg veranderde Groen zopas het geweer van schouder. Geheel onverwacht pleit David Dessers ervoor om het dossier over de Bruulparking uit te stellen naar de volgende legislatuur. Het zou immers niet goed zijn om de politici van de toekomst zo’n ware erfenis na te laten. Groen wil het oordeel dus overlaten aan het schepencollege dat zetelt vanaf 2019. Dessers vermeldde er nog bij dat Groen evenwel tegenstander blijft en liet het niet na om mee te geven dat kandidaat-burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) tot twee keer toe had gezegd dat hij er niet wakker van zou liggen als de Bruulparking er niet zou komen. Gespitste oren en grote ogen van verbazing na die opmerking. Wou Groen verdeeldheid zaaien? In dat geval vingen ze bot want kandidaat-burgemeester Carl Devlies (CD&V) eiste meteen een duidelijk standpunt van halve trouwboek sp.a. Mohamed Ridouani haastte zich om te benadrukken dat hij 200 % achter de Bruulparking blijft staan en dat er geen sprake is van uitstel. David Dessers, ondertussen gebombardeerd tot lijsttrekker voor Groen, blijft naar eigen zeggen echter hopen om het dossier van de Bruulparking alsnog van de tafel te vegen, bijvoorbeeld tijdens onderhandelingen voor de samenstelling van het volgende college want Groen wil deze keer echt wel mee besturen in Leuven.

Blijft de vraag waarom Groen plots een uitstel voorstelde. Hoogmoed? Het valt niet uit te sluiten dat Groen ervan droomt om de grootste partij van Leuven te worden in oktober 2018. In dat geval zou Groen aan zet zijn om te beslissen over het uitstel dat ze nu voorstelden. Het gevolg? Geen Bruulparking en belofte gehouden aan de kiezers. Anderzijds zou het ook kunnen dat Groen beseft dat ze alleen staan in hun protest. Daarmee parkeren ze zich per definitie in de oppositie tenzij ze overstag gaan in hun symbooldossier. Door nu al te stellen dat ze zich zullen neerleggen bij de beslissing van het toekomstige college vermijdt Groen kiezersbedrog bij een eventuele deelname aan het volgende bestuur. Tegen het dossier stemmen als lid van het college kan immers niet. Louis Tobback liet in dat verband optekenen dat hij met belangstelling vanuit de eretribune zal toekijken hoe de tegenstanders van de Bruulparking veel flexibiliteit aan de dag zullen leggen om toch maar mee te kunnen besturen vanaf 2019. Hoe luidt dat spreekwoord nu alweer? Juist ja, je moet een oude aap geen smoelen leren trekken.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens