Brandveiligheid nu ook op bussen van De Lijn

13 december 2019 | 15u02 | Gepost door redactie
Brandveiligheid nu ook op bussen van De Lijn
Hulpverleningszone Oost (Vlaams-Brabant) zet zich sinds de start in voor een drastische daling van het aantal doden en gewonden door woningbranden. Dit jaar vielen in België immers al 48 dodelijke slachtoffers. Voldoende rookmelders in elke woning en een afgesproken vluchtplan zijn de instrumenten bij uitstek om de beoogde daling te bereiken. Om deze boodschap aan zo veel mogelijk mensen over te brengen, liet ze eerder al haar autopompen bestickeren. Nu is deze levensreddende boodschap ook te zien op de bussen van De Lijn in Vlaams-Brabant Oost en dit in samenwerking met vzw Oscare.
Het bericht Brandveiligheid nu ook op bussen van De Lijn verscheen eerst op Leuven Actueel.

Vzw Oscare en onze hulpverleningszone startten in mei 2017 het project Leef Brandveilig op, een platform dat zich richt op het verhogen van brandveiligheid in particuliere woningen en het voorkomen van brandwonden. Centraal staat de familie Van Vlam, die brandveilig leven wil promoten en preventietips geeft, met de focus op het belang van voldoende rookmelders en een vluchtplan. Op het beeld dat te zien is op de bussen van De Lijn staat de familie Van Vlam veilig buiten aan hun verzamelplaats en wordt de brandweer gebeld via het gratis noodnummer 112. Zij hebben hun brandende woning veilig kunnen verlaten dankzij voldoende rookmelders.

De bussen van De Lijn zijn dagelijks op grote schaal in het straatbeeld aanwezig. Op deze manier kan ze onze boodschap dus zeer ruim verspreiden.

Rookmelders zijn verplicht voor alle woningen in Vlaanderen vanaf 1/1/2020. Meer dan ooit is het belangrijk om het belang van voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan te benadrukken. Zij helpen om het aantal doden en gewonden door woningbranden te verminderen. Belangrijk is om alle risicoplaatsen in je woning te voorzien van een rookmelder, met uitzondering van locaties waar valse alarmen mogelijk zijn. Denk hierbij aan de keuken, de badkamer en plaatsen waar de temperatuur zakt tot 4°C of stijgt tot 38°C. Op die plaatsen is er uiteraard ook een risico op brand, dus plaats een rookmelder in de nabijheid ervan. Eén rookmelder per verdieping of enkel in je vluchtweg volstaat eigenlijk niet. Stel, je plaatst een rookmelder in de nachthal en er breekt brand uit in de slaapkamer van je kind. Het duurt dan tot de rook aan die rookmelder komt voor je verwittigd wordt. De rookmelder gaat te laat alarm geven. Op de kinderkamers en alle slaapkamers hoort dus ook een rookmelder. Als we zorgen voor een snelle detectie blijft de brand beperkt en een vluchtweg beschikbaar. In een doorsnee gezinswoning heb je al snel 5 tot 8 rookmelders nodig. Denk zelf eens aan welke elektrische toestellen je in je woning hebt. Je hebt ongetwijfeld al gehoord van branden veroorzaakt door elektrische fietsen, laptops, smartphones, vaatwasser, droogkast,… In grotere woningen kies je best voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Zorg dat je al je rookmelders hoort tot in je slaapkamer en tijdens je diepe slaap. Kies steeds voor rookmelders met een 10-jarige batterij die je niet kan vervangen. Controleer thuis je rookmelders op de vervaldatum. Rookmelders hebben immers maar een beperkte levensduur voor het opmerken van rook.

Rookmelders en een geoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig je woning kunnen verlaten. Bespreek met heel de familie wie bij brand wat gaat doen. Op de weg naar buiten, sluit zoveel mogelijk deuren. Op die manier wordt de brand opgesloten en krijgt deze zo weinig mogelijk zuurstof. Leg een sleutel aan de deur! Zorg eerst dat jullie allemaal buiten zijn en bel dan pas naar de hulpdiensten via het gratis nummer 112.

Het bericht Brandveiligheid nu ook op bussen van De Lijn verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over