Bouwvakker is out, sportmanager is in

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Nu het nieuwe schooljaar is begonnen, start ook het volwassenenonderwijs stilaan op. Meer en meer mensen kiezen ervoor om opnieuw te gaan studeren of uit passie of goesting een bijkomende opleiding te volgen. Hierbij is een duidelijke trend ingezet. Traditionele beroepen zoals bouwvakker, lasser of boekhouder zijn minder gegeerd. Maar nieuwe hippe opleidingen zoals microbrouwer, sportmanager en data-analist doen het goed. In absolute cijfers houden de traditionele beroepen wel nog de bovenhand, maar de trends zijn duidelijk: ook in opleidingsland is een duidelijke transformatie gestart.

Wanneer we de inschrijvingscijfers van het SYNTRA-netwerk bekijken, zien we, ondanks regionale verschillen, toch enkele opvallende trends verschijnen. De klassieke opleidingen blijven grote aantrekkingspolen en huisvesten nog steeds het grootste aantal cursisten. Maar een neerwaartse trend is duidelijk ingezet. Zo zien we de inschrijvingen voor traditioneel gegeerde opleidingen tot boekhouder (-20%), vastgoedmakelaar (-25%), elektricien (-30%), bouwvakker (-40%) of lasser (-45%) sterk terugvallen.

De interesse van cursisten verschuift duidelijk naar een brede waaier van nieuwe, hippe beroepen. Zo zien we mooie groeicijfers in recent opgestarte opleidingen als UX-designer (+10%), 3D artist (+20%), data-analist (+40%), microbrouwer (+50%), sportmanager (+75%). Eén specifieke opleiding spant dit jaar de kroon wanneer het gaat over groeicijfers: de opleiding tot BIM Bouwkundig Tekenaar (+330%) vertoont een verdrievoudiging van het aantal inschrijvingen. Maar dit heeft vooral te maken met een specifieke noodzaak in de markt waarbij dit nieuwe tekenprogramma de nieuwe standaard is geworden.

“Vanuit een maatschappelijk standpunt is het goed te zien dat nieuwe arbeidsmarktnoden in technische beroepen worden opgepikt door onze cursisten. Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat ook meer traditionele technische profielen nog steeds knelpuntberoepen met heel wat toekomst zijn. Vanuit SYNTRA juichen we het uiteraard toe dat mensen kiezen om vanuit hun passie te kiezen of voor nieuwe technische opleidingen gaan, maar we willen ons publiek ook blijvend attent maken op de kansen die opleidingen tot lasser of bouwvakker nog steeds bieden. Werkzekerheid is gegarandeerd wanneer je voor deze opleidingen kiest.”

De trend van nieuwe opleidingen werd wel opgepikt door de programmatoren van het SYNTRA netwerk, zodat elk jaar meer en meer nieuwe opleidingen aan het aanbod worden toegevoegd of oude opleidingen door een modernere versie worden vervangen. Het is nog even afwachten op definitieve inschrijvingscijfers, maar het ziet er naar uit dat dit jaar telkens een tiental mensen de sprong waagt naar houtskeletbouwer, batterijspecialist of blockchain engineer. Ook voor deze nieuwe opleidingen ziet het ernaar uit dat zij verder zullen doorgroeien tot nieuwe sterkhouders.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans