Binnenkort moeten rolstoelgebruikers niet meer reserveren bij De Lijn

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De Lijn wil komaf maken met de reservatieplicht van rolstoelgebruikers voor bus en tram. Het is de bedoeling dat ze net als iedereen een rit kunnen maken wanneer ze willen. Daarom start de vervoersmaatschappij een proefproject met ‘meer mobiele’ lijnen. Dit zijn lijnen met meerdere toegankelijke haltes en uitsluitend toegankelijke voertuigen. In Vlaams-Brabant gaat het om de Leuvense Ringbus. Mensen met een visuele of motorische beperking kunnen zelf nagaan of hun halte toegankelijk is. De toegankelijkheid van de haltes is de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: “Met de afschaffing van de reservatie verdwijnt een enorme drempel die reizigers met een beperking vaak ervaren. Dit is een complexe kwestie, maar we moeten investeren in betere toegankelijkheid. Volwaardig openbaar vervoer is toegankelijk voor iedereen. Hier wordt al lang over gepraat, maar nu worden er eindelijk stappen vooruit gezet op het terrein.”

Directeur-generaal Roger Kesteloot: “De test op vijf lijnen is een eerste stap. Op deze meer mobiele lijnen combineren we bussen of  trams met een lage vloer en oprijplaat met duidelijke informatie over de toegankelijkheid van een halte. Zo hoeven rolstoelgebruikers hun rit geen dag op voorhand meer te reserveren. Een belangrijke rol is weggelegd voor de wegbeheerders: zij zijn verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de haltes, wij voor die van onze voertuigen. Samen met ervaringsdeskundigen zullen we onze nieuwe aanpak na drie maanden evalueren en verder verfijnen. Zo kunnen we werk maken van de verdere uitbreiding.”

Meer mobiele lijnen

Op vijf ‘meer mobiele’ lijnen – 1 per provincie – kunnen rolstoelgebruikers voortaan zonder reservatie meerijden. In Vlaams-Brabant gaat het om de Leuvense Ringbus 600 / 601. De Lijn zet op dit traject uitsluitend lagevloerbussen in. 10 van de 25 haltes zijn toegankelijk voor mensen met een motorische beperking. Als ze assistentie krijgen, stijgt dit tot 17 haltes. Deze haltes zijn zo goed mogelijk gespreid over het traject. Lokale gebruikersverenigingen krijgen informatie over de test. Daarnaast is er een folder met meer informatie.

Alle bussen toegankelijk tegen 2020

Eind dit jaar is 93 procent van de bussen toegankelijk. Tegen 2020 zijn alle bussen toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans