Bietentelers nog steeds ver van akkoord met Tiense suikerraffinaderij

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Volksvertegenwoordiger Rita Gantois (N-VA) stelt vragen over de moeizame onderhandelingen tussen landbouwers en de Tiense Suiker over de toekomstige bietenprijs. Er komt namelijk op 30 september 2017 een einde aan de Europese suikerquota. Die garandeerden een verzekerde prijs voor de suikerbiettelers. Deze stond in voor een aanzienlijk deel van het basisinkomen van landbouwers in het Haspengouwse.

De onderhandelingen over een regeling tussen de suikerraffinaderij en de landbouwers slepen al vele maanden aan, het einde is vooralsnog niet in zicht.

“De suikerbiettelers vrezen in een crisis te belanden indien de raffinaderij zijn plannen doorzet om tot dertig procent minder te betalen voor hun suikerbieten. Meer bepaald 26,80 euro in plaats van de huidige 34,80 euro per ton suikerbieten. Volgens een studie van de Vlaamse Overheid heeft de suikerbietteler 28 euro per ton nodig om volledig uit te kosten te raken”, wist de West-Vlaamse.

Het interprofessioneel akkoord over de bietenprijs moet er komen voor maart 2017. Indien er geen garantie is op een kostendekkende prijs zullen boeren, volgens hun landbouworganisaties, ervoor kiezen om andere gewassen te telen. Iets wat binnen de huidige marktomstandigheden ook niet evident is, de suikerverwerker en de landbouwers hebben elkaar dus nodig.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer