Bietenplanters zien toekomst somber in Eerste bietencampagne zonder vaste prijs

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De suikerbieten zijn gezaaid en de Suikerfabriek kijkt andermaal uit naar een lange bietencampagne. De kans is niet onbestaande dat dit het laatste van zijn soort zal worden daar de gegarandeerde minimumprijs van 26,29 euro per ton bieten vervalt. De bietenkwekers vrezen dat ze onder de kostprijs zullen moeten werken.

In vergelijking met vorig jaar zijn er twintig procent meer bieten uitgezaaid. Naar alle verwachting zal komende bietencampagne van half september tot januari 2018 duren.

De bietenplanters zouden vanaf nu wel eens met verlies kunnen opgescheept zitten. Momenteel krijgen de telers bij een suikerprijs van 400 euro per ton suiker gegarandeerd 26,29 euro per ton bieten. In de toekomst gaat de prijs gelinkt worden aan de suikerprijs. Als de suiker bijvoorbeeld 450 euro per ton zou kosten, zouden de planters ongeveer hetzelfde overhouden. Op dit ogenblik bedraagt de suikerprijs 490 euro per ton. Gezien de meerproductie van twintig procent wordt algemeen verwacht dat die prijs zal dalen. Indien die daling tot 400 euro gaat, werken de bietenplanters aan kostprijs, lager met verlies.

Pas na de suikerbietencampagne kunnen de telers met de fabriek vergaderen om te bekijken of ze een prijssupplement kunnen bekomen. Zonder dat supplement is het voor hen niet leefbaar en zullen planters afhaken, tot dan is het koffiedik kijken. Tiense Suiker heeft voor haar twee fabrieken in Tienen en Longchamps nog 4.700 planters. Jaarlijks daal het aantal planters met twee à drie procent, tot nu toe deed er zich dit jaar op dat vlak gelukkig nog geen sterke terugval voor.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer