Bewegen op verwijzing kan tijdelijk online zonder verwijsbrief

2 maanden geleden
door Redactie

Wie tijdens de Coronacrisis fysiek en mentaal sterk wil blijven, kan nu nog eenvoudiger een beroep doen op een Bewegen Op Verwijzing-coach. Om de drempel te verlagen, is er tijdelijk geen verwijsbrief nodig van de huisarts. De afstemming tussen arts en coach blijft wel behouden. Voor de sessies wordt er ingezet op videobellen.

“We zijn heel blij met de beslissing van de Vlaamse overheid dat de verwijsbrief tijdens de Coronacrisis niet nodig is en deelnemers ze later kunnen bezorgen. Dat is al een grote drempel minder om de coach te contacteren”, zegt Karen Opdencamp, projectmedewerker van Logo Oost-Brabant.

Sinds het pilootproject in Leuven in 2009 waren er in het oosten van Vlaams-Brabant al meer dan 2000 deelnemers. “En dat aantal stijgt elk jaar!” specifieert Karen. “In 24 van de 30 gemeenten in onze regio is BOV uitgerold. We zien vooral veel deelnemers in de steden, maar ook in de gemeenten waar een goede samenwerking is met de coach, huisartsen, andere zorgverstrekkers en organisaties die kwetsbare groepen bereiken. Het OCMW speelt hierin een heel belangrijke rol!”

14 coaches in Oost-Brabant

Dankzij een netwerk van coaches in de gemeenten ben je snel geholpen. De coach werkt vooral op maat, met een laagdrempelige en persoonlijke aanpak. Het doel is om thuis en in de dichte omgeving meer beweegmogelijkheden te vinden. Coach Helena uit Tienen getuigt: “De voldoening om deelnemers te helpen is groot. Iemand zei me onlangs nog dat de kleine bewegingen een groot verschil in zijn humeur veroorzaken. Zo tof! Dat stimuleert me alleen maar om nog méér mensen te coachen.”

Een project met bewezen effect

Bewegen Op Verwijzing is een project van het Vlaams Instituut Gezond Leven, o.a. in samenwerking met Domus Medica en Sport Vlaanderen. Uit onderzoek blijkt dat BOV werkt: meer dan 7 op de 10 deelnemers geeft aan zich algemeen beter te voelen, 5 op de 10 kan beter met problemen om en 4 op de 10 zegt beter te slapen na Bewegen Op Verwijzing. Paul Van Namen (51) getuigt als één van de tevreden deelnemers: “Het gaat niet enkel om prestaties. Mijn coach Dirk houdt ontzettend veel rekening met mij. Dankzij zijn steun heb ik veel meer motivatie om mezelf te overtreffen.”  En Paul is niet alleen, lees hier wat Nikki en Leo erover zeggen.

Wie zich zorgen maakt over het kostenplaatje: de coaching wordt grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid (van gratis tot maximum 20 euro per uur). Wie dus meer wil bewegen en (vanop afstand) een duwtje in de rug kan gebruiken: ‘t is het moment.

Eerstelijnszone Leuven

 

Coach  
Tarief: 2 euro per uur voor personen met VT, 10 euro per uur voor anderen
Leuven Wouter Buelens 0468 13 08 88 Leuven.wouter@bewegenopverwijzing.be
  Beeleke Bredero 0487 28 16 53 Beeleke@bewegenopverwijzing.be

 

Eerstelijnszone Leuven-Zuid

 

Coaches  
Tarief: 2 euro per uur voor personen met VT, 10 euro per uur voor anderen
Herent Kristel Vleugels 0485 57 37 39 Herent.kristel@bewegenopverwijzing.be
Lubbeek Ruth Henckens 0473 98 25 88 Lubbeek.ruth@bewegenopverwijzing.be
Kortenberg Kirsten Verboven 0475 73 03 25 Kortenberg.kirsten@bewegenopverwijzing.be
Oud-Heverlee Birgit Van Ermen 0473 98 22 76 volgt later
Bierbeek Ruth Henckens 0473 98 25 88 volgt later
Huldenberg Birgit Van Ermen 0473 98 22 76 volgt later
In de gemeente Bertem is BOV nog niet opgestart.

Over de auteur

Redactie