Bewegen op Verwijzing: kaap van duizend deelnemers in Leuven bereikt!

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Het project ‘Bewegen Op Verwijzing’ zet mensen aan om meer te bewegen. Met een verwijsbrief van de huisarts op zak, deden ondertussen 1.000 Leuvenaars een beroep op een Bewegen Op Verwijzing-coach. Die coach ondersteunt hen om meer beweging in te bouwen in het dagelijks leven. Door het succes van het project in Leuven beslisten ook buurgemeenten Huldenberg, Oud-Heverlee, Lubbeek, Rotselaar en Herent om ‘Bewegen Op Verwijzing’ aan hun inwoners aan te bieden.

Het concept is eenvoudig. Je wil meer bewegen en kan een duwtje in de rug gebruiken? Je vraagt een verwijsbrief aan je huisarts, maakt een afspraak bij de coach, je vertelt hoe je week eruit ziet en welke activiteiten je leuk vindt. Samen maken jullie een haalbaar plan. Zoals fietsen naar je werk en tuinieren, een wekelijkse wandeling in groep of gaan zwemmen. We zoeken naar bewegingen die eenvoudig zijn en lang vol te houden. Je persoonlijke coach helpt je op weg en motiveert jou. Je coach weet welke activiteiten en sporten er lokaal voor handen zijn en overloopt met jou de mogelijkheden en je interesses.

De Bewegen Op Verwijzing-coach is er voor iedereen die te weinig beweegt en teveel zit. Ook mensen met bepaalde gezondheidsrisico’s, zoals overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, lage rugpijn, stress, slaapproblemen … komen in aanmerking.

Dit aanbod wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid met het oog op betere leefgewoonten van de Vlaming. Daarbovenop leveren de stad Leuven en de buurgemeenten een extra inspanning om de deelnemersbijdrage nog te verlagen. Een uur coaching kost 10 euro per uur in plaats van 20 euro. Een deelnemer die recht heeft op verhoogde tegemoetkoming, betaalt maar 2 euro per uur. Gemeenten zorgen ook voor bijkomende ondersteuning. Zo zet Buurtsport Leuven extra mankracht in om deelnemers toe te leiden naar laagdrempelige beweegactiviteiten.

Het idee voor dit Vlaamse project is in Leuven ontstaan vanuit de wijkgezondheidscentra, huisartsen, Riso Vlaams-Brabant…. Samen slaagden zij erin om tot nu 1.000 inwoners te overtuigen van deze werkwijze. En we meten goede resultaten! Deelnemers rapporteren na afloop een betere fysieke en mentale gezondheid. Ongeveer 1/3e van de deelnemers geniet een verhoogde tegemoetkoming. Daarmee is bewezen dat persoonlijke coaching niet alleen is weggelegd voor de beter begoeden.

Wie graag zelf wat meer beweegt en kennis maakt met de coachen, is welkom op 27 januari in het Provinciedomein Kessel-Lo voor een winterwandeling. We zetten de 1.000ste deelnemer in de bloemen.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer