Benelux Goud en Zilver voor Chocolatier Reen

Ann Peeters
1 jaar geleden
door Ann Peeters

Op donderdag 11 april 2019 behaalde chocolatier Reen uit Meerbeek (Kortenberg) ‘Benelux Gold’ en ‘Benelux Silver’ op de ‘International Chocolate Awards’. Ze klopt daarmee twee van haar idolen in de Belgische chocoladewereld.

Het is de derde maal dat Reen meedoet aan de wedstrijd. De competitie vond dit jaar plaats in Parijs, voor deelnemers uit de Benelux.
“We hebben andere pralines ingediend dan vorige jaren om een objectieve evaluatie te krijgen. Ik blijf benieuwd naar hoe onze smaken het doen ten opzichte van de gevestigde waarden”, zegt Reen Van Looveren. Het jurypanel bestond uit internationale juryleden die naar Parijs waren gekomen, evenals lokale chefkoks, bloggers en chocoladespecialisten.

Idolen geklopt

In de categorie donkere chocolade ganaches behaalde ze Benelux Silver met ‘Infinite Belize’, een praline op basis van single origine chocolade uit Belize, die geaffineerd werd door het bean-to-bar atelier Mike&Becky uit Ukkel.
Maar de grootste verrassing is de Benelux Gold medaille voor ‘Adventurous Bergamot’ in de categorie ganaches van donkere chocolade met toegevoegde smaak. De jury was unaniem over haar praline op basis van een gelei van bergamot met een ganache van Voatsiperifery staartpeper uit Madagaskar.

“Plots sta je op de eerste plaats boven je idolen. Chocolatier M uit Knokke en Centho uit Duisburg zijn toch wel absolute toppers in het vak… een kippenvel momentje!”
De winnende pralines gaan door naar de World Final in Firenze (Italië) in oktober 2019.

Over de International Chocolate Awards

Voor de vijfde maal, werd in 2019 de degustatiewedstrijd ‘International Chocolate Awards’, georganiseerd in Parijs. Belgische, Nederlandse en Luxemburgse artisanale chocolatiers werden uitgenodigd om deel te nemen aan de wedstrijd.
De producten werden beoordeeld volgens een speciaal ontwikkeld jurysysteem, dat na internationale beoordelingen en consultatie met onafhankelijke experts over de hele wereld, werd gecreëerd. Uitgebreide informatie over de jurybeoordeling en de formulieren is beschikbaar op de Awards website www.internationalchocolateawards.com/judging-system- and-forms/

Over Chocolatier Reen 

Reen is gebeten door chocoladewerk en de zoete keuken. In haar ambacht tracht ze van elke degustatiepraline een mini-dessert te maken. De kwaliteit en de origine van de grondstoffen krijgen daarbij alle aandacht. Haar filosofie kan je samenvatten als ‘zero compromis’. In een sector, waar vaak teruggegrepen wordt naar industriële producten, derivaten en goedkope grondstoffen, kenmerkt Reen haar assortiment zich door topkwaliteit. Deze lijn trekt ze zowel door in de aankoop van couverturechocolade, single origin chocolade, noten en vruchten, als in de ambachtelijke werkwijze: small batch en altijd vers.
In 2017 en 2018 behaalde ze in totaal 6 maal brons tijdens de ‘International Chocolate Awards’. Zowel de lavendel praline als de praline met verse munt waren goed voor ‘Belgian Bronze’ in 2017. De praline van blonde chocolade met vanillevulling, de rabarberpraline en de duindoornbespraline kaapten ‘Benelux Bronze’ weg in 2018. Met de rabarberpraline behaalde ze zelfs World Bronze in 2018.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters