Bende terreinwagendieven opgerold

Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Op 8 januari 2016 werd een terreinwagen van het merk Toyota type Hilux gestolen uit een Toyotagarage te Diest. Nog geen 48 uur later werden twee verdachten gearresteerd in het Brusselse. Na grondig onderzoek blijkt dat de bende, waar ze deel van uitmaakten, nog meer diefstallen pleegde in het arrondissement Leuven.

De twee mannen, een 45-jarige Belg uit Anderlecht en een 47-jarige Marokkaan zonder vaste verblijfplaats, werden door de onderzoeksrechter aangehouden. Gedurende het verdere onderzoek werd duidelijk dat de verdachten deel uitmaakten van een bende die zich bezighield met diefstal en heling van voertuigen. Enige tijd later kon een derde verdachte, een 44-jarige Kameroense man uit Landen, worden gearresteerd. Hij werd eveneens aangehouden door de onderzoeksrechter. Deze laatste zorgde voor de verkoop (heler) van de gestolen voertuigen. Een vierde verdachte wordt nog opgespoord. Alle aangehouden verdachten verblijven nog in voorlopige hechtenis.

De bende specialiseerde zich in diefstallen van terreinwagens, hoofdzakelijk van het merk Toyota, type Hilux. Maar ook andere terreinwagens (Mercedes, Mitsubishi en BMW) werden gestolen. Een reeks feiten betroffen diefstallen bij garagehouders, tijdens de openingsuren. De autosleutels werden uit een bureel of achter de toonbank weggenomen en vervolgens reed men met de bijhorende auto weg. Andere diefstallen gebeurden op opritten van woningen, waarbij de auto voor korte tijd onbeheerd werd achtergelaten met de sleutels op het contact. De gestolen voertuigen werden ondergebracht in een loods in de Brusselse rand waar ze klaargemaakt werden voor export naar Afrika. Enkele gestolen voertuigen werden teruggevonden aan deze loods en in de Antwerpse haven (door de scheepvaartpolitie). Om de identificatie te bemoeilijken werden de chassisnummers veranderd en werd gebruik gemaakt van vervalste Nederlandse en Duitse inschrijvingsbewijzen.

In dit onderzoek wordt de bende in totaal een 25-tal feiten ten laste gelegd. Het totale nadeel bedraagt om en bij de 600.000 euro. In het arrondissement Leuven werden in totaal zeven feiten gepleegd in de periode tussen juli 2015 en januari 2016. In vijf van deze zeven gevallen werden de auto’s gestolen bij garagehouders. De feiten gebeurden in Tervuren en in de buurt van Rotselaar, Tienen, Begijnendijk en Diest. Maar de bende was ook actief in de streek van Gent, Dendermonde, Geel, Lier, Doornik, Nijvel en Bergen. Bij één feit in Tervuren in juli 2015 betrapte de eigenaar van het voertuig de dief die er niet voor terugdeinsde de dame met geweld uit de weg te duwen. De benadeelde van de feiten te Diest heeft ondertussen zijn voertuig terug.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans