Bende mensensmokkelaars opgerold na acties op parkings autosnelwegen

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De Federale Gerechtelijke Politie in Leuven heeft in de nacht van 18 op 19 maart een grootschalige actie gehouden waarbij een bende mensensmokkelaars werd opgerold. De politie zette een actie op touw op de snelwegparkings van Heverlee, Heusden-Zolder en Ciney. Acht verdachten werden gearresteerd toen ze op heterdaad betrapt werden bij het smokkelen van groepen transmigranten via deze parkings en tijdens de daaropvolgende huiszoekingen. Een negende verdachte werd tijdens een actie van een andere politiedienst de week voordien al bij toeval gearresteerd.

De FGP trof maandagnacht 41 transmigranten aan die verstopt zaten op vrachtwagens met bestemming Verenigd Koninkrijk. Elf van hen waren minderjarig. De transmigranten van voornamelijk Soedanese, Eritrese en Somalische  nationaliteit werden bestuurlijk aangehouden en toevertrouwd aan de Dienst Vreemdelingenzaken. Ze zouden tussen de 3.000 en 6.000 euro per persoon aan de smokkelaars moeten betalen.

Na de acties op de snelwegparkings volgden er vijf gelijktijdige huiszoekingen in Leuven, Schaarbeek, Ukkel en Anderlecht. Het ging om locaties die door de bende smokkelaars gebruikt werden om hun smokkelactiviteiten te organiseren. De succesvolle actie werd tot stand gebracht door een optimale samenwerking  tussen de gespecialiseerde eenheden van de federale politie, hondensteun, luchtsteun, de wegpolitie en eenheden van de lokale politie.

Het onderzoek naar de mensensmokkelbende ging begin oktober 2018 van start. Uit analyse van de transmigratieproblematiek in het arrondissement Leuven bleek dat de parking van de E40  in Heverlee zowat dagelijks werd bezocht door een bende die transmigranten hielp bij het selecteren van vrachtwagens om hun eindbestemming in het Verenigd Koninkrijk te bereiken. De bende opereerde vanuit Brusselse kraakpanden en in het Brussels Noordstation. Ze rekruteerde in Brussel transmigranten om ze via het openbaar vervoer naar de bewuste parkings te begeleiden. Overige leden van de bende breidden hun territorium uit naar parkings in het zuiden van het land, zoals Ciney en Aarlen.

De leden van de smokkelbende zijn van Soedanese en Eritrese herkomst. Eén van de gearresteerden is een Belg van Soedanese afkomst die in Leuven woont. Ook in zijn woning werd een huiszoeking uitgevoerd. Hij wordt ervan verdacht te helpen bij de mensensmokkelactiviteiten en het doorsluizen van criminele gelden naar Soedan.

Acht van de negen arrestanten werden in de loop van dinsdag en woensdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Leuven. Ze werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Het gaat om acht mannen tussen 18 en 39 jaar. Ze verschijnen vrijdag voor de raadkamer. Het onderzoek wordt verdergezet door de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans