Beloftevolle Leuvense start-up maakt grijprobots slimmer

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Softwarebedrijf Pick-It door Trends werd recentelijk uitgeroepen tot meest beloftevolle tech startup. De uitreiking vond plaats op de beurs Ondernemen In Vlaanderen, waar Pick-It het haalde van 9 andere genomineerde starters.

Na een jaar klokt de start-up af met een omzet van 1 miljoen euro. Meer dan 100 klanten uit de VS, Europa en Azië lopen warm voor het softwarepakket dat ogen geeft aan grijprobots. Momenteel zijn er zo’n twee miljoen blinde of ‘domme’ grijprobots actief in de industrie, de groeimarge in deze miljardensector is dus erg groot.

Slimmer grijpen
Een grijprobot volgt een bepaald werkstramien. Denk aan een robot die flesjes op een loopband grijpt en verplaatst. Wordt dat stramien onderbroken omdat er een flesje niet op de juiste plek staat? Dan blokkeert de robot of valt alles om. Hij ziet namelijk niet wat er is gebeurd en kan dus niet anticiperen op de situatie. Start-upbedrijf Pick-it wil deze grijprobots slimmer maken met een plug and play-product. Dat bestaat uit een 3D-camera, een processor en software voor industriële robots. “De robot kan daardoor zelf zien waar precies de producten liggen die hij moet grijpen”, vertelt CEO Peter Soetens. “Staat dat flesje niet op de juiste plek? Dan vindt de slimme robot dat wel. De productie kan gewoon blijven draaien. Op die manier maken we de productie en logistieke verwerking een pak efficiënter. Dat betekent dan ook een serieuze omzetstijging voor onze klanten.”

Internationale wereldtop in Leuven
De producten hoeven trouwens niet op een transportband te liggen. Ze kunnen ook in een bak liggen of op een pallet staan. De innoverende software werd ontwikkeld door een internationaal topteam van ingenieurs. Een team om ‘u’ tegen te zeggen, want
technologiebedrijven zoals NASA en Google schakelen hen maar wat graag in voor projecten op maat.

Gebruiksvriendelijk
‘Your first pick on the first day’, garandeert Pick-it. Op de eerste dag is het systeem al up and running en dat is vandaag ongezien in de markt. Het product is ook enorm gebruiksvriendelijk: je hoeft geen wekenlange opleiding te volgen of kennis te hebben van computer vision. Iedereen kan met Pick-It aan de slag.

Overleggen met investeerders
Pick-it investeerde zelf 750.000 euro startkapitaal in de start-up en tikt in het eerste jaar af met een omzet van één miljoen euro. “We willen snel verder groeien en marktaandeel verwerven. Zonder investeerders mikken we op een omzet van drie miljoen euro in 2019, maar met de juiste investeerders kan dat een veelvoud worden”, zegt Soetens. “Momenteel zijn we al met enkele partijen in gesprek. In de toekomst zullen allerlei robots nood hebben aan ogen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden binnen zorg, mobiliteit en bouw.”
Verwacht wordt dat deze markt de komende tien jaar vertienvoudigd in waarde.

Meer info?
www.pickit3d.com

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer