Belgische theesommelier op World Tea Expo in Las Vegas

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Vorige week kwamen ‘theeprofessionals’ uit de hele wereld bijeen in het hete Nevada (Las Vegas) om er de World Tea Expo bij te wonen. Dit 4-daagse event is het jaarlijkse mekka voor theeliefhebbers en -experts. Ook Stijn Van Schoonlandt uit Herent, de eerste en tot nu toe enige Belg gecertificeerd als theesommelier & master blender bij ITMA (International Tea Master Association), was van de partij.

Meer dan 80 sprekers vanuit alle hoeken van de wereld deelden er hun nieuwste ideeën en trends in thee. Het is de grootste ‘thee-expo’ in de westerse wereld met meer dan 200 exposanten en zo’n 4.000 bezoekers uit 48 landen. Het event is van oorsprong Amerikaans, en sterk vertegenwoordigd door Aziaten, maar lokt ook hoe langer hoe meer Europeanen.

Drijfveren om naar Las Vegas te trekken

Voor Stijn Van Schoonlandt was het vrij duidelijk. Als regionaal directeur ITMA heeft hij de leiding over de promotie-, trainings- en opleidingsprogramma’s van deze organisatie in Europa.  Al eerder op het jaar gaf hij in Londen een trainingsweekend voor aspirant-theesommeliers.  “Doelstelling is om het aanbod aan gecertificeerde opleidingsprogramma’s op termijn nog verder uit te breiden”, licht Stijn toe. “Het is een absolute must om op de hoogte te blijven van de laatste trends en evoluties op de markt zodat je de trainingen hier ook op kan afstemmen.

Naast zijn taken bij ITMA, heeft Stijn in Herent ook zijn eigen zaak ‘de Koffie & Theeliefhebber’. Behalve het aanbieden van kwaliteitsvolle thee, onderscheidt hij zich vooral van andere theehuizen door de creatie van eigen thee blends.

“Op een event zoals de World Tea Expo kan ik heel wat inspiratie opdoen, en bouw ik mijn connecties verder uit”, zegt Stijn nog.  De World Tea Expo biedt het allemaal. Het is een platform dat 100% focust op ‘specialty tea’ en theegerelateerde producten.

The Winners Tasting Circle

Op woensdagavond 14 juni vond ook de ‘Winners Tasting Circle’ plaats, één van de hoogtepunten op het World Tea event. Onze theesommelier was ook van de partij en vertegenwoordigde er de Belgische kleuren met zijn award winning blend ‘Crispy Chocolate’. Hij nam hiervoor eerder dit jaar deel aan de Global Tea Championship 2017 en  behaalde er de 3de plaats in de categorie van de ‘blended black tea’. Ook in Las Vegas waren de reacties unaniem lovend.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans