Begin november start aanleg fietsspiraal Martelarenplein

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Op 7 november 2016 start de aanleg van een fietsspiraal naast het Martelarenplein, tussen het seinhuis van NMBS en het KBC-kantoor. Via de fietsspiraal kunnen fietsers en voetgangers vlotter van Kessel-lo naar het stadscentrum.

De eerste fase van de werken startte al op 19 januari 2015. Toen werd begonnen met de verbinding tussen de glazen brug in het station en het Professor Van Overstraetenplein. Begin november gaat de tweede fase van start. Dan wordt de nieuwe fietsspiraal aangelegd. Die vormt de verbinding voor voetgangers en fietsers tussen het Martelarenplein en het Professor Van Overstraetenplein. De huidige trappen worden vervangen door een nieuwe constructie met twee lussen voor fietsers, een brede trap tussen de lussen en een smallere trap langs het KBC-kantoor. Het einde van deze werken is voorzien in januari 2018. Om ze te kunnen uitvoeren, wordt de bromfietsstalling onder de grote trap verplaatst. De huidige stalling sluit op 4 november en wordt verhuisd naar de andere kant van de spoorweg (zijde Kessel-Lo), meer bepaald in de Ijzerenwegstraat. Op deze tijdelijke locatie, die 40 plaatsen zal tellen, komen geen elektrische laadpunten voor bromfietsen.

Hinder

Tijdens de werken moeten fietsers zich verplaatsen langs de brede doorgang (onder de sporen) tussen het Benedenplein en het busstation. De glazen brug is enkel nog toegankelijk voor reizigers met een beperkte mobiliteit en voetgangers via de lift aan perron 1. Ook voor voetgangers ontstaat er hinder vermits de grote trap vanaf 15 november wordt afgesloten. Ook de publieke lift en het KBC-kantoor zijn niet meer toegankelijk langs het Professor Van Overstraetenplein. Voetgangers kunnen het Professor Van Overstraetenplein nog bereiken langs de kleinere trappen (voor het stadskantoor) of via de aansluiting op de Tiensevest (richting het Provinciehuis).

Fase 3

In 2018 start de NMBS met een derde fase van de werken, namelijk de bouw van een nieuwe ondergrondse fietsparking onder het Martelarenplein, met plaats voor minimaal 2.500 fietsen. Momenteel werken de nutsmaatschappijen al aan de leidingen van gas, water en elektriciteit. De uitbreiding van de fietsparking komt op verdieping -1 en sluit aan op de doorgang onder de sporen. De fietsparking is bereikbaar via een hellend vlak naast de trappen aan het Martelarenmonument. Er verdwijnen 60 bestaande parkeerplaatsen op die plek, maar die worden vervangen door nieuwe parkeerplaatsen op verdieping -2. Het einde van deze werken is voorzien in 2020.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans