Beau, het nieuwste lid van het Leuvense politiekorps

Ann Peeters
1 jaar geleden
door Ann Peeters

Drugshond Joy (9) heeft er een maatje bij: Beau (2), een kruising van een Mechelse herder en een Duitse herder. Samen gaan ze voortaan in Leuven de strijd aan tegen drugs.

Drughond Joy heeft er een nieuwe collega bijgekregen. De tweejarige Beau is zopas, na een intensieve opleiding met hondengeleider Patrice Cornelis, geslaagd in het politie-examen. Zij zal voortaan samen met haar baasje en drughond Joy worden ingezet in de strijd tegen drugs. Patrice Cornelis zelf is er ook ruim een jaar tussen uit geweest voor een opleiding tot hoofdinspecteur. Hij staat dan ook te springen om er samen met zijn twee honden weer tegen aan te gaan.

Werken met twee honden die elkaar aflossen is een luxe. “Dit geeft wel wat voordelen” aldus Patrice Cornelis, drugshondengeleider en teamchef van het hondenteam van de Leuvense politie, “zeker als het gaat om een lange huiszoeking of als er verschillende zoekingen na mekaar op het programma staan. De twee honden kunnen mekaar nu aflossen.” Joy mag deze zomer dan wel 9 jaar oud worden, het dier gaat nog niet met pensioen. “Zolang Joy fysiek en mentaal in orde blijft én zolang het dier het werk leuk blijft vinden, zullen we hem blijven inzetten” aldus Patrice.

Bij het zoeken naar de nieuwe politiehond werd niet over één nacht ijs gegaan: “Het is heel belangrijk dat de hond graag zoekt, een heel hoge speel- en apporteerdrift heeft en wil werken voor een beloning. Het dier moet sociaal genoeg zijn, moet kunnen werken in een omgeving met veel en uiteenlopende geluiden, mag geen last hebben van gladde oppervlakten, mag geen hoogtevrees hebben,… Een heleboel aspecten waarmee we bij het zoeken naar een geschikte hond rekening moeten houden”, vertelt Patrice.

En zo kwam Patrice uiteindelijk bij Beau terecht. Beau is een kruising van een Mechelse herder (reu) en een Duitse herder (teef). “De vader is een gedreven drughond bij de Federale Politie. De moederhond is een dier met hoge werkdrift. De kans dat dit koppel voor nakomelingen zou zorgen die geschikt waren voor het politiewerk, was dan ook groot. Niet alleen Beau heeft het tot drughond gebracht, ook één van haar broertjes is ondertussen aan de slag als drughond bij de federale collega’s”, aldus Patrice.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters