Baanbrekend internationaal onderzoek in de behandeling van Sarcoïdosepatiënten

Ann Peeters
12 maanden geleden
door Ann Peeters

Sinds 2018 werkt het UZ Leuven onder leiding van professor dr. Wim Wuyts, de Vereniging voor Sarcoïdosepatiënten in België en Karolien Verheyen, medewerker op de dienst pneumologie, actief mee aan een internationaal onderzoeksproject rond de ziekte sarcoïdose. Dit project verloopt in samenwerking met andere gespecialiseerde ziekenhuizen in Nederland, UK en USA en meet de kwaliteit van het leven van sarcoïdosepatiënten.

Op zaterdag 23 maart zal professor dr. Wim Wuyts vanaf 18.30 uur toelichting geven over de stand van zaken van het internationaal onderzoek.
‘Ik ben steeds zo moe’ zeggen de sarcoïdose patiënten, ‘ik kan niets meer, zo uitgeput ben ik.’  Sarcoïdose is een vaak onzichtbare ziekte maar met een grote impact op het welzijn en de levensverwachting van de patiënt. Deze ontstekingsziekte kan alle organen kan aantasten, maar het vaakst de longen, ogen en de huid. Ook hart, hersenen, lever, spieren en gewrichten kunnen getroffen worden. De meest voorkomende symptomen zijn ademhalingsproblemen, pijnlijke, rode ogen en grote vermoeidheid.
Het onderzoek wil vergelijkbare symptomen over de grenzen heen ontdekken bij sarcoïdosepatiënten en hierdoor de behandeling beter afstemmen op maat van de patiënt. Al te vaak worden corticosteroïden voorgeschreven, terwijl dit niet altijd nodig is. Dit internationaal onderzoek bundelt de kennis van verschillende sarcoïdosecentra en heeft als doel een optimalere behandeling aan te bieden en het welzijn van de patiënt te verhogen.

Op zaterdag 23 maart kunnen geïnteresseerden deelnemen aan een infoavond in UZ Leuven, Campus Pellenberg. Deuren gaan open om 18.30 uur, om 19.15 uur is er een optreden door het Leuvens koor Orpheus. Prof. dr. Wim Wuyts, pneumoloog in UZ Leuven geeft een voordracht om 20 uur, gevolgd door een optreden door Los Vecinos.  Het einde is voorzien om 22.15 uur. Met de opbrengst van de avond gaat integraal naar het onderzoek.

Inkom bedraagt 10 euro in vvk, 12 euro aan de kassa. Voor meer info mail karolien.verheyen76@gmail.com of neem hier een kijkje.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters