Anuna en Kyra… kroniek van een aangekondigde scheiding

Kirsten Bosmans
9 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Het is voorbij. Over and out. We hebben het uiteraard over het spreekwoordelijke huwelijk tussen Anuna De Wever en Kyra Gantois. Die laatste stond altijd al in de schaduw maar stapte daar stoutmoedig uit met de volgende woorden: “Ik ben het beu om als een stuk vuil behandeld te worden!” Barsten binnen Youth For Climate of gaat Anuna vanaf september weer vrolijk betogen op donderdag?

De machteloosheid van de mini-ster en de ministers… Onder die titel verscheen begin februari een column van ondergetekende over Youth For Climate. Bij wijze van herinnering nog een kort stukje: “Hoe zou het nog zijn met Kyra Gantois dacht ik tijdens de mars van KlimaLeuven. Mijn oog speurde de jongeren af op zoek naar Gantois die steeds aan de zijde van Anuna De Wever verschijnt maar steeds naast de mediaprijzen grijpt. ‘Het moet koud zijn in de schaduw van de nieuwe mini-ster van Vlaanderen’, flitste het door mijn hoofd. Dus bij deze: Kyra Gantois, we zijn je nog niet vergeten. Of de geschiedenisboeken Gantois niet zullen vergeten, is dan weer een andere zaak.” De geschiedenisboeken zal Kyra niet halen want veel verder dan een vermelding op de Wikipedia-pagina van Anuna De Wever komt ze niet. Nu is Wikipedia geen maatstaf maar het zegt wel veel anno 2019, om niet te zeggen alles. Toch pakte Kyra Gantois zopas een mediaprijs want ze stapt uit Youth For Climate, naar eigen zeggen niet omdat ze in de schaduw bleef staan van Anuna. “Wat niemand zag, is dat ik bijna alles organiseerde achter de schermen en nooit de kans kreeg mijn eigen ding te zeggen.” Mijn conclusie na die verklaring? Ze stapt eruit omdat ze in de schaduw van Anuna bleef staan. Gantois haalt ook aan dat er binnen Youth For Climate geen plaats is voor een kritische stem. “Mensen met een eigen mening horen daar niet”, schrijft ze. “Ik volg niet zomaar een kudde. Ik ben niet links, niet rechts… Ik heb het gevoel dat ik langs alle kanten onderdrukt word en de mond word gesnoerd.” Kyra Gantois stelt verder dat Anuna De Wever niets deed voor het klimaat en vastzat in een one man-show voor aandacht. Tja, hoe gaat zoiets? Je kan het een beetje vergelijken met kindsterretjes die op een gegeven moment het noorden niet meer kunnen onderscheiden van het zuiden.

Anuna De Wever betreurt naar eigen zeggen de beslissing van Kyra Gantois. “Kyra is een ongelooflijke motor geweest voor de beweging. Hoe groter Youth For Climate werd, hoe lastiger ze het had om haar plaats te vinden.” Blijft de vraag of Anuna De Wever vanaf september haar plaats zal vinden en die is niet op straat maar in de schoolbanken alwaar ze voor mijn part – en geheel terecht – 100 initiatieven neemt om het klimaat te redden. Op de welwillende medewerking van de politici hoeft Anuna tot op heden niet te rekenen, op wat dure woorden en halve beloftes na dan. Ondanks het engagement van de jeugd die de klimaatkwestie hoog op de agenda heeft gezet, blijven de woorden van Bruno Tobback (sp.a) spoken door de Wetstraat: “Elke politicus weet wat je moet doen om het klimaatprobleem aan te pakken. Er is alleen geen enkele politicus die weet hoe hij nadien nog verkozen moet geraken.” De nagel op de kop, nog steeds helaas.

Bart Mertens

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans