Als het van buurt afhangt komt Leuven Bad er niet

Ann Peeters
1 jaar geleden
door Ann Peeters

Hun bezorgdheid rond de aanleg van Leuven Bad bracht hen samen, hun grieven schreven ze neer in een petitie. De buurtbewoners willen geen zwembad, ijspiste of podium onder hun balkons, ze willen de gezelligheid en rust rond het plein behouden. Vanavond en woensdagavond staan ze met hun petitie op het Opekplein.

“Deze petitie is bedoeld om het volledig stadsbestuur duidelijk te maken dat de Vaartkom voor een openluchtzwembad gewoon geen geschikte locatie kan zijn”, zeggen Marieke Verheyden en de verenigde buurtbewoners. “Bovendien stellen we ons de vraag of het zoveel geld waard is (3 miljoen euro voorzien in de meerjarenbegroting) en of men dit geld niet beter kan besteden aan bijvoorbeeld betaalbaar wonen. Het realiseren van dit project zou juist datgene afbreken wat het plein als doelstelling heeft: mensen van alle leeftijden, culturen en lagen van de bevolking bij elkaar brengen.”

De komst van een openluchtzwembad aan de Vaart werd aangekondigd door (toenmalig) schepen Ridouani op één van de warmste dagen van 2017. “Een haalbaarheidsstudie werd al uitgevoerd met positieve resultaten, de budgetten zijn bijna rond, de uitbaters staan al te trappelen en als we de media mogen geloven zal de woonbuurt nog verder floreren. Al wie hier iets tegen heeft, moet echt wel alleen aan zichzelf denken en anderen geen plezier gunnen, toch? “, zeggen de bezorgde buurtbewoners.

Op 8 augustus 2017 stuurde een groep bewoners van de Vaartkom een brief naar het schepencollege waarin ze een aantal vragen stelde bij dit project. Op 20 september 2017 liet de stad weten dat ze na verder onderzoek een buurtoverleg ging organiseren.

“Ondertussen vernemen we enkel via de media wat er aan het gebeuren is en is er nog geen sprake van betrokkenheid van de bewoners in de woonbuurt. Nu is het tijd om met de buurtbewoners aan de Vaartkom te praten. Wij willen onze bezorgdheden kenbaar maken:

Het OPEK plein (Victor Broosplein) straalt een ongekende charme uit. Het is er soms een drukte door de mix van generaties, culturen en sociale lagen die er afspreken. Maar de sfeer is er steeds open en gemoedelijk. Het staketsel (de tijdelijke houten tribune) is één van de mooiste geschenken die men deze woonbuurt gaf en wordt intensief en door iedereen gebruikt. Op en rond het plein kunnen mensen elkaar tegenkomen, ontmoeten, even tot rust komen, hun boterhammen opeten, stil mijmeren of dromen, genieten van het panorama, tekenen of fotograferen, of gewoon vissen. Laagdrempelig, spontaan, en buurtgericht. Waterfonteintjes zouden dit karakter misschien kunnen versterken. Een publiek bad is heel wat anders. Het plein zou daarnaast bestaan uit kleedkamers en toiletten.

In de lente en de zomer worden er regelmatig evenementen georganiseerd. Samen met de drukte op het plein die in de zomer steevast doorgaat tot in de nachtelijke uren, gaat dit tot op de limiet van wat de woonbuurt kan dragen. Maar een zwembad in de zomer, een schaatsbaan in de winter en een podium in het tussenseizoen? Dat is trop en trop is ‘te veel’.

Het ingesloten karakter van de Vaartkom werkt als een klankkast: gejuich en gejoel weerkaatsen en worden zo versterkt. Hoe kan je de geluidshinder beperken?

Zou je niet liever willen in openlucht zwemmen op een plaats die omringd wordt door groen in plaats van betonnen terrassen met gapende bewoners die je langs alle kanten kunnen bewonderen?

Niemand wil de Leuvenaars zomer- en waterpret ontzeggen. De plaatsen in onze stad waar dat mogelijk is, zijn nu eenmaal beperkt, maar toch zijn er heel wat opties. De bewoners van de Vaartkom kunnen niet kiezen om in lente en zomer eventjes ergens anders te gaan wonen. Zij krijgen dan wel de mogelijkheid om mee te genieten, maar niet om de lasten te ontlopen.”

Omdat de bewoners van de Vaartkom en omliggende straten vinden dat de draagkracht inzake overlast nu al bereikt is in hun buurt en dat de bijkomende overlast door een openluchtzwembad de buurt onleefbaar zou maken, geven ze mensen die hun bezorgdheid delen de kans om op maandag 11 februari en op woensdag 13 februari om 19 uur de petitie te ondertekenen op het Opekplein.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters