Allereerste reanimatiemarathon

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Rode Kruis Vlaanderen en verschillende hogescholen in Vlaanderen en Brussel organiseren samen een reanimatiemarathon. Op woensdag 14 maart kan je in 16 steden tegelijk terecht voor een cursus reanimeren. Leuven doet mee op 2 locaties. De actie kadert in de Week van de Zorg.

In de provincie Vlaams-Brabant valt er deze week heel wat te beleven rond de Week van de Zorg. Rode Kruis Vlaanderen zet zijn schouders mee onder een aantal unieke projecten. Zo openen de donorcentra de deuren en houdt de organisatie een nooit geziene reanimatiemarathon op verschillende plekken in de provincie. De lesgevers van dienst zijn Rode Kruisvrijwilligers en studenten van verschillende zorgopleidingen. Het is de allereerste keer dat een reanimatiecursus op zo’n grote schaal georganiseerd wordt.

Iedereen is welkom om zijn reanimatietechnieken aan te komen scherpen. In Leuven vindt de marathon plaats op twee locaties: in UZ Gasthuisberg en aan de Rode Kruisstand aan het Provinciehuis, telkens tussen 14 en 16 uur.

Op zaterdag 17 maart opent het donorcentrum in Leuven de deuren van 9 tot 15 uur voor donoren. De focus ligt tijdens deze zaterdagopening op het (negatieve) effect van vetrijk voedsel op een bloed- of plasmadonatie. Een frietje eten vlak voor je donatie is dan ook geen goed idee, de vetten kunnen het bloed of plasma in sommige gevallen zelfs onbruikbaar maken. Om het goede voorbeeld te geven biedt Rode Kruis Vlaanderen, in samenwerking met restaurant Osteria Michele, alle donoren zaterdag het ultieme plasmahapje aan, samen met een ‘light’ receptenboekje. Wie weet krijg je wel zeebaars met kerstomaatjes en pasta voorgeschoteld, of toch liever bouillabaisse van gevogelte?

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans