Alcoscans in twee Leuvense parkings

Ann Peeters
11 maanden geleden
door Ann Peeters

Sinds maart hangt er een Alcoscan in parking Ladeuze en in de Minckelersparking. Met dit alcoholtestapparaat kunnen bestuurders gratis een alcoholtest uitvoeren en beslissen om niet in de auto te stappen als ze een glaasje te veel op hebben. Deze bewustmakingscampagne is een initiatief van stad Leuven i.s.m. het fonds Emilie Leus, een organisatie die sensibiliseert over veiligheid in het verkeer.

De preventiedienst van stad Leuven neemt heel wat initiatieven in het kader van alcoholpreventie. De voorbije jaren werd daarbij vooral ingezet op de doelgroepen scholieren en studenten. Via campagnes, aanwezigheid op jongerenevents en informatiesessies probeert de preventiedienst deze doelgroep bewust te maken van de risico’s van overmatig alcoholgebruik. Verantwoord alcoholgebruik promoten, ligt aan de basis van al deze initiatieven.

Preventie van rijden onder invloed
Naast deze campagne organiseert de preventiedienst ook andere campagnes ter preventie van rijden onder invloed, zoals bijvoorbeeld RestoSAFE campagne. Deze campagne richt zich op veilig naar huis gaan na een avondje uit en wil BOB in de Leuvense restaurants belonen. Om de preventie van rijden onder invloed verder te versterken en de bestuurders zoveel mogelijk aan te moedigen om niet zelf te rijden met een glaasje te veel op, ondersteunt stad Leuven de plaatsing van alcoholtestapparaten in Leuvense parkings. Met deze apparaten kunnen bestuurders gratis een alcoholtest uitvoeren. De beslissing of de bestuurders al dan niet in de wagen stappen, ligt volledig bij henzelf. De Alcoscans dienen als sensibilisering en bewustmaking over de keuze die ze nemen.

Het fonds Emilie Leus
Voor de campagne met de Alcoscans werkt de stad samen met het fonds Emilie Leus. Het fonds is opgericht nadat Emilie Leus samen met twee andere studiegenoten haar leven liet bij een ongeval veroorzaakt door een jongeman die de controle over zijn wagen verloor na een nachtje fuiven en overdreven alcoholverbruik. Het fonds Emilie Leus voert de strijd tegen rijden onder invloed. Eén van zijn projecten is het promoten van de Alcoscans die inzetbaar zijn in publieke ruimtes zoals parkings.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters