Afrikaanse ondernemers op zoek naar startkapitaal

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Op 24 april komen in de Businesslounge van OHL in Leuven elf Afrikaanse ondernemers hun idee voorstellen. Drie van hen krijgen een lening van Ondernemers voor Ondernemers om hun zakendroom in Afrika te kunnen waarmaken.

Via de campagne ‘Sustainable Technology for Africa’ (SusTech4Africa) wil ‘Ondernemers voor Ondernemers’ – samen met andere partners als VITO, Diaspora Projects Initiative en Thomas More – duurzaam ondernemerschap in Afrika stimuleren. SusTech4Africa helpt (aspirant-)ondernemers met een Afrikaanse achtergrond om hun idee uit te werken tot een volwaardig businessplan. Het gaat concreet om starters die vandaag in België wonen, maar hun plannen willen waarmaken in Kameroen, Congo, Ruanda of Kenia. Hun ideeën zijn sowieso duurzaam, gaande van ecologische visvangst en landbouw tot malariabestrijding en digitale inclusie.

De campagne ‘Sustainable Technology for Africa’ vindt al voor de tweede keer plaats maar voor het eerst wordt er ook een wedstrijd aan gekoppeld. Begin maart werden er selectiedagen georganiseerd waarop 21 Afrikaanse ondernemers hun project kwamen voorstellen aan een panel van experts. De elf meest beloftevolle werden geselecteerd en volgen momenteel een traject om hun businessplan verder uit te werken. Een team van experts brengt hen de nodige tips & tricks bij en begeleidt en ondersteunt hen intensief.

Aan het einde van de rit, op 24 april, mogen de elf geselecteerde ondernemers hun project komen pitchen in de Businesslounge van OHL. Ze mogen hun bedrijfsidee presenteren aan een publiek van ondermeer potentiële investeerders. Een jury kiest de drie winnaars die met een startkapitaal, in de vorm van een sociale lening, naar huis gaan.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans