Afrika Filmfestival ontvangt heel wat internationale gasten

Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Van 11 maart tot 26 maart vindt de 21ste editie van het Afrika Filmfestival plaats. Alleen al in Leuven staan 71 films op het programma. Ook worden er tal van internationale gasten verwacht. Verder zijn er in april onder andere vertoningen in Haacht, Kessel-Lo, Lubbeek en Wilsele. Ter gelegenheid van de 20steverjaardag van het Afrika Filmfestival Diest wordt hommage gebracht aan actrice Babetida Sadjo, die ook het beeld is van deze editie van het festival.

Het Afrika Filmfestival is uitgegroeid tot één van de belangrijkste festivals van films uit Afrika in Europa en heeft een vaste plaats verworven in het culturele landschap van Vlaams-Brabant. De cineasten – het overgrote deel is Afrikaans – belichten verschillende culturen, landen en leefstijlen.  De hoofdthema’s dit jaar zijn: Ethiopië, migratie, muziek en vrouwelijke regisseurs. Een film is een krachtig middel om van andere culturen te leren. De films van het Afrika Filmfestival inspireren en doen het publiek nadenken. Met deze films wil het Afrika Filmfestival het publiek confronteren met nuancerende beelden van Afrika in al zijn aspecten.

“Door Afrikaanse films te promoten, draagt het Afrika Filmfestival bij aan de ontwikkeling van de audiovisuele sector in Afrika. Het festival kiest voor een duurzame samenwerking met Afrikaanse lokale festivals en investeert in opleidingen van jonge cineasten. Bovendien laat het Afrika Filmfestival een breed publiek kennismaken met films uit Afrika en werkt het daarvoor samen met gemeenten, scholen en buurtwerkingen”, zegt Guido Convents, voorzitter van het Afrika Filmfestival.

Programma

Op vrijdag 11 maart start het Afrika Filmfestival, in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant, met de Ethiopische film Lamb, een Belgische première. Verder op het programma staat de uitreiking van de Young African Filmmakers Award (YAFMA). Als eerbetoon aan Guido Huysmans werd deze award vorig jaar ingericht. Ook dit jaar zal een internationale jury in Museum M op 12 en 13 maart achttien films beoordelen. Een unieke buitenkans om kennis te maken met het werk van jonge Afrikaanse regisseurs. De toegang is vrij. De proclamatie van de  winnaars gebeurt in Kinepolis op donderdag  24 maart waarbij tevens de Belgische première van de Keniaanse film Wazi?FM gebracht wordt. Deze film is de eerste winnaar van de European African Filmfestival Award, een initiatief dat Afrika Filmfestival nam met de festivals van Edinburgh en Verona.

Daarnaast kan men op 16 maart in het Provinciehuis gratis naar de film Affliction kijken. Deze film van Peter Caesar gaat over de ebola epidemie in West-Afrika. Vooraf licht een medewerker van Artsen Zonder Grenzen de film toe. Tenslotte kan het publiek dit jaar voor de Publieksprijs van de Provincie Vlaams-Brabant kiezen uit The Endless River, Mediterranea, Much Loved, Les hommes d’argile en L’Africain qui voulait voler. De winnende film wordt op de slotavond, op 26 maart, bekend gemaakt.

Meer info: www.afrikafilmfestival.be

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans