Achter de schermen van de Arenbergs

Kirsten Bosmans
12 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Het Arenberg Festival loopt ondertussen twee maanden. Meer dan 40.000 bezoekers bezochten al de tentoonstellingen in M-Museum Leuven en de Universiteitsbibliotheek of namen deel aan één van de 30 andere activiteiten.

Het Arenberg Festival laat de bezoeker kennismaken met de familie Arenberg en het adellijke leven in al haar facetten. De zin voor pracht en praal van dit belangrijke adellijke geslacht spreekt tot de verbeelding, maar hun luxueuze levensstijl was ondenkbaar zonder een heel leger bedienden achter de schermen.

Hoe groot was de hertogelijke hofhouding van de Arenbergs? Hoe verliep het leven in en rond het kasteel voor de bedienden? En wat was de impact van de adellijke familie op het dagelijkse leven van gewone mensen? Tijdens een avondvullend programma op 9 januari 2019 in het Arenbergkasteel krijgt het publiek een antwoord op deze en andere vragen.

Diane De Keyzer is gastspreker. Zij is bij het brede publiek bekend van haar boek ‘Madame est servie’, waarvoor ze ook onderzoek uitvoerde naar het dienstpersoneel van de familie Arenberg. Op kritische wijze geeft Diane De Keyzer hen een stem tijdens haar lezing. Mark Derez, historicus en kenner van de geschiedenis van de familie Arenberg en historicus Bart Minnen sluiten aan bij het gesprek.

De lezing is gratis, op 9 januari vanaf 19.30 uur in het Kasteel van Arenberg, Kardinaal Mercierlaan 94 in Heverlee. Registreren is verplicht via www.arenbergleuven.be/lezingen

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans