Acht Hagelandse plattelandsprojecten krijgen Europese steun Nieuwe kansen voor het Hageland

Stefan Van de Weyer
4 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Acht Hagelandse plattelandsprojecten krijgen via het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER ruim 293.500 euro steun. Het gaat zowel om gemeente overschrijdende projecten als projecten die in de gemeenten Aarschot, Diest, Glabbeek, Kortenaken, Linter, Tielt-Winge en Zoutleeuw worden uitgewerkt.

“Deze projecten spelen duidelijk in op de dynamiek en de noden van de streek. Heel actuele Hagelandse plattelandsthema’s zijn aan de orde. Zo zetten ze in op het thema van vergrijzing, eenzaamheid, het thema van de asielzoekers, maar ook investeren we in een Hagelandse icoon die onze lokale wijn wel is”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor plattelandsbeleid en Europa.

Coöperatief Wijnlabo Hageland

Eén van de goedgekeurde projecten is ‘Coöperatief Wijnlabo Hageland’.

In het Hageland zijn heel wat goede wijnbouwers actief. Maar ze beschikken niet over de nodige middelen om kwaliteitsparameters tijdens het wijnmakingsproces te meten. Het project ‘Coöperatief Wijnlabo Hageland’ wil alle Hagelandse wijnbouwers laten gebruik maken van analyses van de stalen. Zo kunnen ze de ideale oogsttijd bepalen en het wijnproductieproces op de voet volgen. Dit draagt bij aan de kwaliteit van Hagelandse wijn en versterkt zo de streekidentiteit van het Hageland als wijnbouwregio.

De andere projecten zijn:

Je staat niet alleen van OCMW Kortenaken

Verhogen van de ontmoetingskansen en de toegankelijkheid van jeugdhuis Bunsbeek van het gemeentebestuur van Glabbeek

Een speeltoestel voor rolstoelgebruikers in het Vinne van vzw Lovanium

Herdenkingsweek WOII 2016 van NCPGR Meensel-Kiezegem ’44

Buurtrestaurant Diest van De Vlaspit

Couleur Locale van vzw Dekenaat Diest, afdeling Diest

Warm Ourodenberg van VPW Dekenaat Aarschot vzw

Avontuurlijk Getevallei van Regionaal Landschap Zuid Hageland

 

Nieuwe oproep

Hageland+ lanceert ook een nieuwe oproep voor projecten in het kader van het Europees Programma voor Plattelandsontwikkeling LEADER.

Projecten die in aanmerking komen, moeten uitgewerkt worden binnen het LEADER-gebied Hageland dat de gemeenten Aarschot, Bekkevoort, Bierbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tienen en Zoutleeuw omvat.

“Deze oproep is zowel voor kiemprojecten tot 5.000 euro als voor dienstverleningsprojecten tot 50.000 euro als investeringsprojecten tot maximaal 120.000 euro. De projecten moeten binnen de afgelijnde thema’s de versterking van het platteland beogen. Als ze hieraan voldoen, komen ze in aanmerking om 60% van de projectenkosten terugbetaald te krijgen”, besluit gedeputeerde Monique Swinnen. Meer info op  www.hagelandplus.be

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer