Able – Onbeperkt Le(u)ven kiest buitengewoon onderwijs in Leuven als volgende ambassadeur

In 2016 werd M, Museum Leuven door Able, Onbeperkt Le(u)ven, het toegankelijkheidsmerk van de stad, benoemd tot de eerste Able-ambassadeur. Twee jaar later geven zij op de Internationale Dag voor Personen met een Beperking de fakkel door aan het buitengewoon onderwijs in Leuven. Op 3 december vindt de feestelijke overdracht van het Able-ambassadeurschap plaats in M.

Able – Onbeperkt  Le(u)ven is het overkoepelend concept rond de toegankelijkheid van de stad voor personen met een beperking. “Able vormt de kapstok voor verschillende acties en activiteiten rond toegankelijkheid”, zegt schepen van diversiteit en gelijke kansen Denise Vandevoort. Als eerste Able-ambassadeur zette M de voorbije twee jaar sterk in op een inclusiever, toegankelijker museum. M optimaliseerde de toegankelijkheid en investeerde onder andere in een toegankelijke wandeling, gebaseerd op zintuigen. “Het belang van het ambassadeurschap van M als vertegenwoordiger van de culturele sector is enorm”, aldus Vandevoort. “Ik heb zelf ondervonden dat M mooie investeringen deed op het vlak van toegankelijkheid – de zintuiglijke tour doet je werkelijk met verrijkende blik het museum ervaren.”

Op 3 december presenteert Peter Bary, directeur van M – Museum Leuven, de realisaties en bevindingen van M met het oog op een toegankelijk museum, waarna hij de virtuele fakkel doorgeeft aan het onderwijs, meer specifiek het Leuvense buitengewoon onderwijs. “Als volgende Able-ambassadeur kozen we bewust voor het buitengewoon onderwijs als vertegenwoordiger van de onderwijssector. Zij kunnen nu de kans grijpen om toonaangevend te zijn op vlak van meer fysieke en mentale toegankelijkheid naar Leuvense scholen”, zegt Vandevoort.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer