AB InBev zet graanresten na bierbrouwen om in nieuwe voedingsproducten

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De wereldwijde brouwindustrie produceert jaarlijks 30 miljoen ton graanresten. Dankzij een nieuwe innovatie is AB InBev voor de eerste keer in staat om die graanresten opnieuw in te zetten als basis voor nieuwe kwalitatieve hoogwaardige en natuurlijke voedingsproducten. De nieuwe technologie heeft een enorm en wereldwijd potentieel: de voedingsbronnen met hoge waarden aan proteïnen en vezels kunnen voor ontelbaar vele gezonde toepassingen in de voedingsindustrie worden ingezet. Op die manier gaat de leidinggevende brouwer bovendien de strijd aan met graanafval en zet hij in op circulaire economie.

De duurzame technologie werd ontwikkeld in AB InBev’s Global Innovation & Technology Center (GITeC) in Leuven. Het project kadert in de nieuwe Globale Duurzaamheidsdoelstellingen 2025 die AB InBev midden maart lanceerde. Als ‘s werelds leidinggevende brouwer neemt AB InBev haar verantwoordelijkheid om te investeren in de ontwikkeling van duurzame oplossingen en te focussen op circulaire economie. “Terwijl er tonnen aan ongebruikte voedzame graanresten in onze brouwerijen liggen, zal de wereldwijde vraag naar voedsel drastisch stijgen tegen 2050, voor naar schatting 9 miljard mensen. Bij AB InBev willen we die twee feiten samenbrengen. Onze nieuwe technologie maakt het mogelijk om honderdduizenden proteïnen en vezels uit graanresten te behouden en hun nutritionele waarden in te zetten voor menselijke consumptie. Dat kan ook 75% CO2-vermindering genereren, aangezien deze plantaardige voedingsstoffen via circulaire economie veel duurzamer zijn dan traditionele voedingsbronnen zoals vlees,” zegt Jorge Gil-Martinez, biochemisch specialist en uitvinder van de technologie in GITeC.

Innovatieproces: van graanresten naar gewonnen voedingswaarden

Tijdens het brouwproces worden de suikers uit het graan benut voor het bier, wat overblijft zijn graanresten die nog hoge waarden aan proteïnen en vezels bevatten. “Traditiegetrouw gaat een deel van die graanresten na het brouwproces naar veeboeren als dierenvoeding. De rest van de granen is afval. Geen van beide is de meest duurzame benutting van de voedingswaarden uit graanresten en op globale schaal zelfs een grote verspilling. We wilden daarom deze voedzame graanresten bruikbaar maken voor menselijke consumptie. Conceptueel klinkt dit gemakkelijk, maar we werden geconfronteerd met enorme technologische uitdagingen,” zegt Gil-Martinez.

“Ten eerste zijn graanresten van nature beperkt houdbaar en kort na het brouwproces niet meer geschikt voor het vervaardigen van voedsel. Hiervoor ontwikkelden we een uniek fermentatieproces om de graanresten stabiel te maken om ze in te zetten als voedingsingrediënten. Ten tweede zit de nutritionele waarde van plantaardige stoffen “opgesloten” in de graanresten, waardoor het menselijk darmstelsel deze niet kan opnemen. Hiervoor ontwikkelden we een tweede innovatie. En natuurlijk moesten we in staat zijn om de verschillende technologieën met elkaar te verbinden en schaalvergroting toe te passen. Ons team in GITeC vond een antwoord voor deze drie uitdagingen.”

Vezelrijke drank is eerste commerciële toepassing van graanresten

Innovatie is enkel mogelijk wanneer R&D inspanningen worden vertaald in succesvolle commerciële opportuniteiten. Het initiële onderzoek startte enkele jaren geleden, gevolgd door intensieve testen via meerdere samenwerkingsprojecten. De eerste concrete toepassing van deze technologie is een vezel- en proteïnerijk drankje genaamd Canvas. Vandaag is de drank in beperkte oplage verkrijgbaar in de Verenigde Staten als pilootproject.

Canvas is een duurzame plantaardige granendrank die in een gezondheidsbewuste levensstijl past en bestaat in vijf varianten: Orginal, Cocoa, Latte, Matcha en Chai. “Het Canvas team werkte hard om de graanresten met de juiste natuurlijke ingrediënten te combineren om zo een smaakvol drankje te ontwikkelen. Elk flesje bevat een rijke en gemakkelijke bron van voedingsvezels (11 gram), plantaardige proteïnen (8 gram), essentiële vetten en een mix van smaakvolle ingrediënten,” legt Gil-Martinez uit. “Elk flesje Canvas heeft 39% van de dagelijks aanbevolen waarde aan voedingsvezels.”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans