AB Inbev wil onverantwoorde alcoholconsumptie aan banden leggen Lazarus, een nuchtere kijk op drinken

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Mondiale brouwer AB Inbev wil de onverantwoorde alcoholconsumptie met tien procent doen dalen in de eigen achtertuin, in Leuven. Dat voornemen doet links en rechts mening wenkbrauw fronsen aangezien sommigen ervan uitgaan dat zware drinkers hun beste klanten zijn.

“Schadelijk alcoholgebruik is een slechte zaak en moet worden vermeden”, klonk het bij Carlos Brito, CEO van AB Inbev. Samen met de stad, de universiteit en het universitair ziekenhuis stelde hij er ‘Lazarus, een nuchtere kijk op drinken’ voor. De vier partners zetten de komende jaren acties op om overmatig drinken bij jonge en kwetsbare inwoners tegen te gaan. Ze willen deze zomer een screeningsprogramma bij Leuvense huisartsen activeren. Zij kunnen hun patiënten regelmatig vragen naar hun alcoholgebruik. Verder werd een enquête georganiseerd bij 1.136 inwoners, daaruit bleek dat dertig procent van de veertien- en vijftienjarigen de voorbije maand alcohol had genuttigd. In twintig procent ging het om zwaar drankgebruik.

Het Leuvense stadsbestuur, de KU Leuven en het UZ Leuven zijn verheugd met de samenwerking. De stad is een van wereldwijd zes steden die met ABInbev in zee gaan. Ook in Brazilië, Mexico, Zuid-Afrika, China en de Verenigde Staten worden soortgelijke projecten opgestart, in totaal voor één miljard euro.

Bij het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), bekijken ze het gegeven met argusogen. Ze vrezen dat de partners zich laten gebruiken door een bedrijf dat alcohol verkopen als voornaamste doel heeft. Zeker gezien de helft tot driekwart van de omzet wordt gerealiseerd door een groep die bekendstaat als zware drinkers, klonk het daar.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer