AB InBev print 3D-banken van Tomorrowland bekers

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

AB InBev lanceert een pilootproject waarbij het plastic bekers via 3D printing recycleert tot zitbanken. Daarvoor installeerde de brouwer gisteren, op Wereldmilieudag, in primeur de eerste enorme mobile 3D printer tijdelijk in Leuven. De printer zal live naast het kantoor van AB InBev meubels printen van de meer dan 500 kilogram PET-afval die werd verzameld, gesorteerd en gerecycleerd op Tomorrowland 2017.

“Wij zijn brouwers en we zijn ons daarom zeer bewust van de impact van plastic afval op natuurlijke bronnen,” zegt Jean-Jacques Velkeniers, AB InBev President West-Europa. “We zetten mensen zowel intern als extern aan om te recycleren en afval goed te triëren. We zijn als Belgen trots op onze bieren en willen ze nog lang kunnen brouwen. Duurzaamheid en een groen beleid zijn daarom cruciaal.” De 3D-printing komt tot stand in samenwerking met ‘The One Project’, een 360° platform dat plastic afval omvormt tot nieuwe, nuttige objecten door middel van 3D-printing. Als pilootproject zullen de banken op het plein naast het kantoor en op de terrassen van het gebouw worden geplaatst. Nadien zal het project worden geëvalueerd.

Vorig jaar werd op Tomorrowland 500 kilogram PET-bekers ingezameld tijdens het festival, zowel via daarvoor bestemde PMD-zakken als via een grote opruimactie na de festivalactiviteiten. Ongeveer 25.000 kampeerders kregen op de DreamVille-camping een recyclagekit met een blauwe zak voor PMD en een grijze zak voor restafval. Dit PET-afval wordt vandaag geprint tot recycleerbare banken.

Samenwerking AB InBev, Tomorrowland, OVAM en FostPlus

De voorbije jaren werkte AB InBev en meer specifiek Jupiler al samen met Tomorrowland, OVAM en FostPlus om festivalgangers te sensibiliseren rond afval en recyclage. Vorig jaar zette Jupiler tijdens het festival een nieuw recyclage-initiatief op touw samen met ‘The One Project’. Wie-PET flesjes inleverde, kon op Dreamville live, met behulp van een kleine 3D-printer, Jupiler flesopeners in het karakteristieke Tomorrowland design laten printen. Kampeerders konden het proces van A tot Z volgen en kregen een gratis gerecycleerde flessenopener.

Duurzaamheidsvisie AB InBev

In maart lanceerde AB InBev nog haar wereldwijde Duurzaamheidsdoelstellingen, waaronder ook het doel om tegen 2025 honderd procent van zijn producten in herbruikbare verpakking of voor het merendeel uit gerecycleerd materiaal te laten bestaan. De brouwer is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid als leidinggevende brouwer en zet daarom steeds meer in op een groen beleid.

Om de visie kracht bij te zetten kregen alle medewerkers in Leuven onder andere een herbruikbare drinkbeker voor koffie en een drinkbeker voor water. Alle plastieken bekertjes worden vervangen door gerecycleerde varianten. “We willen onze medewerkers net als de consumenten responsabiliseren en nemen als grootste wereldwijde brouwer ook zelf onze verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk te recycleren en onze verpakkingen te doen bestaan uit recycleerbare materialen,” besluit AB InBev.

 

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer