AB Inbev ontdekt nieuwe brouwtechniek Energiezuinigere bierproductie zonder smaakverschil

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Met deze nieuwe techniek zou minder hitte aan te pas komen en dus minder water worden verbruikt tijdens de productie. Ook de CO2-uitstoot gaat tijdens het proces naar beneden. Het werd ontwikkeld door hun wereldwijde innovatieafdeling in Leuven en werd recent voorgesteld op de Gentse bierbeurs ‘Trends in Brewing’. De techniek draait om het gebruik van gas, in plaats van stoom.

Al heel lang wordt bier gemaakt door een brouwsel op basis van hop en andere ingrediënten te koken. Tijdens het koken wordt de biersmaak gevormd door bepaalde aroma’s te laten verdampen. Hetzelfde effect werd verwezenlijkt door gas in de ketel te blazen met idem smaak en een energiezuinigere productie als gevolg. De techniek wordt al toegepast, onder andere in Jupille (Jupiler) en het Britse Magor.

Hierdoor kan de CO2-uitstoot vijf procent naar omlaag, zal er jaarlijks een half procent minder water gebruikt worden of de inhoud van 1.200 olympische zwembaden. Opmerkelijk is dat AB Inbev deze techniek ter beschikking stelt van kleine tot middelgrote brouwers, ze zullen dit gratis mogen gebruiken. Grotere brouwers moeten echter wel in de buidel tasten, dit in functie van hun volume en de impact van de techniek daarop.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer