Aarschots kernwinkelgebied zet jaar goed in

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Sinds de zomervakantie van vorig jaar openden in Aarschot weer heel wat nieuwe handelszaken hun deuren. Ondernemers blijven ook geïnteresseerd in het pop-up beleid van de stad. Ondernemen lijkt weer in de lift te zitten. Het kernwinkelgebied van Aarschot is het nieuwe jaar alvast goed gestart

Goed rapport

Het Aarschotse kernwinkelgebied mocht het afgelopen halfjaar een groot aantal handelszaken en pop-up stores verwelkomen. “Aarschot is, samen met Leuven, de enige stad in VlaamsBrabant waar de leegstand het afgelopen jaar gedaald is”, bevestigt schepen van Lokale Economie Mattias Paglialunga. “Dat blijkt uit recent cijfermateriaal van VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) en de provincie Vlaams-Brabant. Ten opzichte van 2016 daalde de leegstand in Aarschot het voorbije jaar van 9,9 % naar 9,3 %. Daarmee ligt de leegstand in Aarschot lager dan de VRIND (Vlaamse Regionale Indicatoren). Bovendien kende onze stad in 2017 een grotere daling van de leegstand (daling met 0,6 %) dan de VRIND (daling met 0,1 %). De cijfers tonen aan dat het de goede kant op gaat met de lokale economie in Aarschot. Ook zijn ze het bewijs dat de gecombineerde inspanningen van de handelaars en de stad hun vruchten afwerpen. We zijn trots op de nieuwkomers en wensen hen veel succes toe!”

– Brasserie Flavie neemt de plaats in van L’Estaminet op de hoek van de Theo De Beckerstraat en de Jozef Tielemansstraat.

– Bedworld slaat voor een paar maanden zijn tenten op in de voormalige Blokker in de Theo De Beckerstraat.

– Den Abricot, de alombekende cocktailbar op het Schaluin, is overgenomen door Vincent De Roeck.

– Sofie De Leus baat in Gelrode Mijn Wonderland uit, een winkel met zelfgemaakte accessoires, geboorteconcepten, bedrijfsdrukwerk… Ze opende onlangs een pop-up store in de Martelarenstraat.

– In de pop-up store De Vliertuin in de Martelarenstraat kan je terecht voor streekproducten en verzorgingscrèmes.

– Shabby Chic en co in de Theo De Beckerstraat biedt decoratie, handmade artikelen en meubelstukken aan.

– Elke De Schepper opende maar liefst twee winkels. E-Jewels en E-Vape bevinden zich op enkele honderden meters van elkaar in de Martelarenstraat en Leuvensestraat. Bij E-Jewels kan je terecht voor hedendaagse accessoires. E-Vape verkoopt een ruim assortiment elektronische sigaretten en toebehoren.

– Voor Roemeense specialiteiten moet je bij Phoenix in de Theo De Beckerstraat zijn.

– Zin in een nieuwe coupe of snit? Sinds kort kan je je haar laten knippen of stylen bij Hair Avenue in de Diestsestraat.

– Puur Saar in de Gasthuisstraat is het geknipte adres voor een voetverzorging of schoonheidsbehandeling. Sarah De Groof, gediplomeerd schoonheidsspecialiste en voetverzorgster, laat je er tot rust komen.

– Jasperina Kips van SISU, een zaak met trendy dameskleding uit Diest, heeft een filiaal geopend in Aarschot. Je kan haar vinden in de Martelarenstraat 19.

– Als je wil afslanken, kan je je voortaan laten begeleiden door ’t Afslankhuys op de Grote Markt.

Focus op kernversterkend beleid

“Dit wil echter niet zeggen dat de dienst Lokale Economie op zijn lauweren rust. We blijven inzetten op een kernversterkend beleid”, verzekert Mattias Paglialunga. “Dat is ook nodig gezien de grote uitdagingen waar kernwinkelgebieden in steden als de onze voor staan. Denken we maar aan de problematiek van de baanwinkels, de hoge huurprijzen van handelspanden, de toenemende e-commerce en globalisering. Daar kunnen we helaas niet naast kijken. Met concrete acties wil de dienst Lokale Economie deze uitdagingen het hoofd bieden. Zo werken we aan een grondige inventarisatie van handelspanden, de zogenaamde pandendatabank. Deze digitale catalogus zal vraag en aanbod samenbrengen. Ook willen we de Aarschotse cadeaubon, een vaste waarde voor shoppers en handelaars in Groot-Aarschot, digitaliseren. Op die manier wordt het voor klanten makkelijker om punten te sparen en deel te nemen aan getrouwheidsacties. Om de horeca te versterken zetten we in op een horecabeleidsplan. Bedoeling is de aanvraagprocedures en startersformaliteiten te vergemakkelijken. En dan is er natuurlijk De Stadsfabriek, waarmee we ondernemers op een laagdrempelige, goedkope manier aan een strategische locatie voor hun project helpen.”

Grootse projecten in het vooruitzicht

Naast de invulling van leegstaande handelspanden worden ook enkele grote winkelpanden grondig gerenoveerd. Met name de vroegere panden van Torfs en Haute Couture Harry in de Martelarenstraat, de vroegere Blokker en de Deverpassage in de Theo De Beckerstraat.

 

Ondernemen zit in de lift

Mensen durven opnieuw de stap te zetten naar een eigen zaak. Het stadsbestuur wil hen hierin ondersteunen door pop-up subsidies te blijven toekennen en De Stadsfabriek ter beschikking te stellen.

Meer info?

Dienst Lokale Economie

Stadhuis Aarschot – tweede verdieping (Ten Drossaarde 1, 3200 Aarschot)

016 55 04 10

lokale-economie@aarschot.be

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer