Aarschot werkt samen met landbouwers tegen erosie

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De stad Aarschot sloot een samenwerkingsovereenkomst af met de provincie Vlaams-Brabant voor de opmaak van een erosiebestrijdingsplan. De eerste stap in de uitvoering van het plan is de aanleg van twee houthakseldammen in de Molenstraat. De volgende jaren worden er op de afstromingsgevoelige akkers overal dammen aangelegd.

Erosiebestrijdingsplan
Alle erosiegevoelige gronden en knelpunten werden met de opmaak van het erosiebestrijdingsplan in kaart gebracht. Het plan vangt aan met de plaatsing van houthakseldammen in de Molenstraat. Deze moeten de modderstromen afkomstig van de hellende akkers tegenhouden, zodat de modderstroom het centrum van Rillaar niet meer kan bereiken.

Overeenkomst met landbouwers
Om erosie een halt toe te roepen, heeft de stad Aarschot ook een overeenkomst voor een periode van tien jaar afgesloten met de betrokken landbouwers. Deze landbouwers spelen een belangrijke rol in het slagen van het project. Op geregelde tijdstippen zullen ze de aarde die tegen de dam is gespoeld weer hogerop de helling trekken. De stad Aarschot zorgt voor het onderhoud en het aanvullen van de houthakseldammen. Schepen van Landbouw en Groenbeleid Christel Verlinden: “Vorige zomer hebben we bij de opmaak van het erosiebestrijdingsplan een aantal dagen met de landbouwers en fruittelers samengezeten om zo de belangrijkste knelpunten in kaart te brengen. Zij kennen de akkers natuurlijk het best en waren daarom een belangrijke raadgever bij het opstellen van het plan.”

Houthakseldammen
De twee houthakseldammen in de Molenstraat zijn de eerste twee die geplaatst worden. De langste dam is 80 meter lang en 1 meter breed. De andere houthakseldam is 52 meter lang en 1 meter breed. De dammen worden in L-vorm aangelegd onderaan de akkers en beschermen de Molenstraat van afstromende modder. In totaal komen er negen houthakseldammen in Gelrode en Rillaar. “We willen er alles aan doen om te vermijden dat er modder van de akkers in de kernen van Gelrode en Rillaar stroomt”, vertelt schepen van Landbouw en Groenbeleid Christel Verlinden. “De aanleg van de houthakseldammen is een belangrijke aanpassing om dat te kunnen bereiken.”

Op de foto schepen Verlinden en de landbouwers.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer