Aarschot roept landbouwers op om effluentwater te gebruiken

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Naar aanleiding van de aanhoudende droogte en de beperkingen op watergebruik biedt Aquafin openbare besturen en landbouwers de mogelijkheid om effluentwater te gebruiken. Effluentwater is water dat het zuiveringsproces al doorlopen heeft en in normale omstandigheden in een waterloop wordt geloosd.

Oplossing voor het droogteprobleem
Het gebruik van effluentwater biedt openbare besturen en landbouwers een oplossing voor het droogteprobleem en het captatieverbod dat geldt op onbevaarbare waterlopen. Voor een forfaitair bedrag van 160 euro per maand kunnen ze onbeperkt effluentwater ophalen in bepaalde rioolwaterzuiveringsinstallaties, waaronder die van Aarschot. Voorwaarde is wel dat ze hiertoe een overeenkomst sluiten met Aquafin.

Stad Aarschot maakt gebruik van effluentwater
“Ook de stad Aarschot heeft zopas een overeenkomst gesloten met Aquafin voor het gebruik van effluentwater in de maand augustus”, bevestigt burgemeester André Peeters. “Dat is broodnodig om het groenonderhoud op het openbaar domein te kunnen garanderen. We roepen alle landbouwers op om hetzelfde te doen. Op die manier kunnen ze erger voorkomen.”

Beperkingen
Er gelden wel enkele beperkingen op het gebruik van effluentwater voor landbouwdoeleinden. Zo mag het gezuiverde afvalwater niet rechtstreeks in contact komen met fruit en groenten die rauw worden gegeten. Ook drinken dieren die bestemd zijn voor vlees- of melkproductie, bij voorkeur water van drinkwaterkwaliteit.

Meer info?
Landbouwers die effluentwater willen gebruiken, moeten een overeenkomst sluiten met Aquafin en betalen hiervoor 160 euro per maand. Voor meer informatie kan je terecht op de website van Aquafin: https://www.aquafin.be/nl-be/effluent-ophalen. Of neem contact op met Wouter Boncquet van Aquafin op het nummer 03 450 48 51 of via mail: wouter.boncquet@aquafin.be.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer