Aantal werkzoekenden neemt fors toe

13 mei 2020 | 14u43 | Gepost door redactie
Gloednieuwe campus voor CVO VTI Leuven
Eind april telde Vlaams-Brabant 28.083 niet-werkende werkzoekenden. Dit zijn er 8,5% of 2.206 meer in vergelijking met april 2019. Een grote sprong in aantal werkzoekenden op jaarbasis. In vergelijking met maart dit jaar zien we een stijging van 7,2% voor de provincie.
Het bericht Aantal werkzoekenden neemt fors toe verscheen eerst op Leuven Actueel.

De gevolgen van de coronacrisis zijn nu wel duidelijk zichtbaar. Let wel, alle cijfers in dit bericht gaan over niet-werkende werkzoekenden en daardoor uitdrukkelijk niet over tijdelijke werkloosheid. De getoonde stijging in het aantal werkzoekenden komt dus bovenop het grote aantal tijdelijk werklozen. De provincie Vlaams-Brabant kent van alle provincies de minst grote stijging van het aantal NWWZ. Eind april was er een werkzoekendengraad van 5,3% in Vlaams-Brabant. Een stijging van 0,4 procentpunt in vergelijking met vorig jaar.

In het maandrapport zien we dat  de categorie ‘WZUA’ (werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag) een sterke stijging kent in vergelijking met eind april 2019. In het arrondissement Leuven zijn er 14,2% meer WZUA’s. In vergelijking met vorig jaar zien we minder uitgesproken stijgingen in de andere categorieën. Zo steeg het aantal vrije werkzoekenden in het arrondissement Leuven met 2,7%. De jongeren in BIT (beroepsinschakelingstijd) kent in Leuven een gelijkaardige stijging. De groep ‘andere’ (waaronder de werkzoekenden ten laste van het OCMW) kennen in beide regio’s een lichte daling in vergelijking met april 2019.

“De gevolgen van de coronacrisis zijn nu wel duidelijk merkbaar in de cijfers. In Vlaams-Brabant lijkt de stijging van het aantal werkzoekenden zich minder fel door te zetten. Onze provincie kende voor de gezondheidscrisis  in vergelijking met de andere provincies echter een groter verschil in aantal werkzoekenden ten opzichte van vorig jaar, wat de procentuele stijging wat drukt. Het is ook nog te vroeg om de echte gevolgen op de arbeidsmarkt in te schatten. Het merendeel van de mensen die niet aan het werk konden blijven, is op tijdelijke werkloosheid gezet en ook de faillissementen zullen waarschijnlijk pas volgen na de heropstart van de economie. Wat de gevolgen ook zijn qua werkloosheid, moeilijk in te vullen vacatures zullen er de komende jaren ook nog zijn. Zo zal de vraag naar zorgpersoneel, ICT’ers, technisch geschoolde mensen,… de komende jaren niet stilvallen. Wie zijn job is verloren, kan van het moment gebruikmaken om zich om te scholen. Kiezen voor een knelpuntberoep is zeker ook positief voor een duurzame werkzekerheid”, aldus Johan Viaene, directeur VDAB Vlaams-Brabant.

#COVID19 vacatures
Om aan de dringende vraag uit de essentiële sectoren tegemoet te komen, werd een oproep gelanceerd naar werkgevers om hun vacatures aan te melden met de functietitel #COVID19. Zo weten kandidaten en bemiddelaars van VDAB onmiddellijk dat het om dringende jobs gaat in essentiële sectoren. VDAB geeft deze vacatures extra aandacht en gaat er meteen mee aan de slag.

Het bericht Aantal werkzoekenden neemt fors toe verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over