Aantal werkzoekenden neemt af

Kirsten Bosmans
3 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Eind januari 2020 telde Vlaams-Brabant 25.744 niet-werkende werkzoekenden. Dit zijn er 1.667 (of 6,6%) minder dan in januari 2019.

Dit is het grootste dalingsritme van alle Vlaamse provincies. In regio Leuven waren er 7,1% minder werkzoekenden in vergelijking met eind vorig jaar, in regio Vilvoorde waren dat er 6,1% minder.

Uit het maandrapport blijkt dat het aantal werkzoekenden met een jobdoelwit ‘algemeen administratief medewerker’ met 447 het sterkst daalde: dit zijn er bijna 10% minder dan in 2019. De tweede grootste daling zien we bij werkzoekenden met het jobdoelwit ‘verkoop’. Verder zien we een daling van meer dan 10%  bij ‘diverse productiemedewerkers’, ‘schoonmaak- en onderhoudspersoneel’ en ‘bouwvakkers en -technici’. Let wel, werkzoekenden kunnen jobaspiraties in meerdere beroepsgroepen hebben.

Bij werkzoekenden met een migratieachtergrond  (-1,3%) zien we een beperkte daling in vergelijking met werkzoekenden zonder migratieachtergrond (-8,7%). Johan Viaene, directeur VDAB Vlaams-Brabant: “Werkzoekenden met een migratieachtergrond blijven het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek zien we dat ze vaker onder hun kwalificatieniveau werken. Er zit hier dus nog zeer veel potentieel om de huidige krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden. Daarnaast blijkt uit tal van onderzoeken dat diversiteit op de werkvloer een meerwaarde is om flexibel in te spelen op de noden van verschillende soorten klanten.”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans