90e editie Ekonomika Kiesweek op Ladeuzeplein

Ann Peeters
9 maanden geleden
door Ann Peeters

Aanstaande maandag 29 april en dinsdag 30 april vindt de Ekonomika Kiesweek plaats, het grootste studentenevenement van België met een opkomst van 15.000 studenten. Op het Ladeuzeplein in Leuven kunnen de studenten genieten van gratis eten, drinken en activiteiten.

Ekonomika Kiesweek is het jaarlijks verkiezingsevenement van de studentenvereniging Ekonomika, waarbij het opkomend bestuur van de vereniging de economiestudenten overtuigt van hun kunnen om de vereniging het volgend werkingsjaar te leiden. Dit evenement is over de jaren heen uitgegroeid tot het grootste studentenevenement van België. De Leuvense studenten kijken reikhalzend uit naar deze week, waarbij het basisconcept steeds hetzelfde blijft: een hele week lang worden de studenten voorzien van gratis eten, drinken, attracties, feestjes en een uitgebreid aanbod aan avondactiviteiten.

Duurzaamheid op Ekonomika Kiesweek

Dit jaar wil het kandidaat-Praesidium van Ekonomika volop de focus leggen op duurzaamheid, vertrekkend vanuit een wetenschappelijk onderbouwd perspectief. Er worden niet alleen een aantal concrete acties ondernomen tijdens de verschillende activiteiten, maar ook worden de studenten actief gesensibiliseerd omtrent het thema.

Dit jaar wordt er met herbruikbare bekers gewerkt tijdens de Kiesweek: hierdoor worden maar liefst 22.000 plastieken wegwerpbekers uitgespaard. Ook worden er dit jaar niet langer rundsburgers maar kipburgers aangeboden, waarvan de uitstoot bij productie vier maal lager ligt. “Hiermee bereiken we een uitstootreductie in CO2-termen equivalent aan bijna vier keer rond de aarde rijden met de auto. Daarnaast gebruiken we voor deze editie herbruikbare zakken om de studenten van goodiebags te voorzien, wat een besparing van 3500 plastieken zakken oplevert. Verder staat sorteren en recycleren centraal op onze activiteiten én achter de schermen, waarvoor we een proefproject opstarten in samenwerking met Leuvens schepen van Studentenzaken en Stadsreiniging Thomas Van Oppens. Indien succesvol, geven we hiermee tevens een aanzet tot een duurzamer afvalbeleid op Leuvense events”,  zegt Maarten De Winter, Algemeen Verantwoordelijke van de Ekonomika Kiesweek.

De studenten worden ook gesensibiliseerd rond het thema duurzaamheid. Op vlak van duurzaam ondernemen organiseerden we een evenement waarbij topbedrijven toelichtten hoe zij omgaan met het thema duurzaamheid, en welke opportuniteiten dit biedt. Daarnaast zorgden een aantal populaire promostunts ervoor dat duizenden studenten geconfronteerd werden met de problematiek en het effect van de individuele keuzes die we maken.

De voornaamste activiteiten vinden plaats op maandag 29 april en dinsdag 30 april tussen 12u en 18u op het Ladeuzeplein in Leuven.

 

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters